De PVDA zit in de lift. Ook in Turnhout. “Er gaat geen week voorbij of er komen nieuwe leden bij”, vertelt Wout Schafraet enthousiast. En dus is het tijd om een versnelling hoger te schakelen. “In 2018 gaan we hier doorbreken met een eerste zetel in de gemeenteraad. En dat is dringend nodig ook”.

Jullie hebben beslist dat jij de lijsttrekker wordt voor de gemeenteraadsverkiezingen in Turnhout.

Wout Schafraet. Dat klopt. Ik ben super trots dat ik het vertrouwen heb gekregen van de ploeg hier in Turnhout en ook van de meer dan 200 afgevaardigden uit heel de provincie op ons provinciaal congres. Het is een hele verantwoordelijkheid, maar ik neem die met veel goesting op.

Ik sta er natuurlijk niet alleen voor. We zijn hier al jaren aan het bouwen aan een sterke ploeg. Denk maar aan de acties die Petra (Heylen) uit de grond heeft gestampt tegen de dure afvaltaks Diftar. Heel veel respect daarvoor!

Jij bent geboren en getogen in Antwerpen. Wat bezielt je dan om nu een lijst te trekken in Turnhout?

Wout. Eind 2014 ben ik me beginnen inwerken in de lokale PVDA-werking in Turnhout. Het was de periode van de hete herfst tegen de regering Michel – De Wever. Al snel kriebelde het om meer verantwoordelijkheid op te nemen, om zelf mijn handen vuil te maken. Ik was ondertussen ook een beetje verliefd geworden op deze stad. Tweeënhalf jaar geleden ben ik dan verhuisd naar Turnhout. Ik woon nu met m'n vriendin en met ons zoontje van 1 jaar in een leuk huurhuisje, pal in het centrum van de stad.

Toegegeven, mijn accent verraadt mijn Antwerpse roots nog een beetje (lacht). Maar ik heb soms de indruk dat ik na tweeënhalf jaar meer voeling heb met de Turnhoutenaar dan sommige schepenen die hier al heel hun leven wonen. Als ik de schepen van Onderwijs hoor zeggen dat de sluiting van De Paddenstoel een daad van goed bestuur is, dan getuigt dat toch van een zekere wereldvreemdheid.

Dat brengt ons bij jullie oppositie in deze stad. Heeft Turnhout nood aan nog een linkse partij in de gemeenteraad?

Wout. Ondanks de meerderheid met sp.a en Groen schiet de stad ernstig tekort op sociaal vlak. Dat voelen de mensen aan hun kleine teen. De stad sluit een goed draaiende kleuterschool om de gronden te verkopen. De stad voert via Diftar een extra belasting in die iedereen treft, ook de sociaal zwakkeren. De stad verkoopt het zwembad aan privébedrijf Optisport… en zij strijken dan de winsten op via de duurste toegangsprijzen voor een zwembeurt van al de ons omliggende steden.

De meerderheid verkoopt steeds meer uit aan de markt. Ze geeft als het ware zelf de sleutels van de stad uit handen. Zelfs binnen de stadsdiensten en binnen het OCMW wordt steeds meer uitbesteed aan externe managers. Kostenefficiëntie en besparen worden ook daar het nieuwe mantra.

Wat is dan jullie visie op de stad?

Wout. Wij zijn dé sociale oppositie van deze stad. Vandaag komt de enige oppositie van rechts en extreemrechts. En dat duwt de meerderheid ook naar rechts. Turnhout heeft die linkse oppositie dus echt nodig. In tegenstelling tot de rechtse oppositie hebben wij een positieve visie op de stad.

Ons uitgangspunt is duidelijk: een stad op mensenmaat. Neem nu het woonbeleid. Het is op zich goed dat de stad investeert in nieuwbouwprojecten, maar dan moeten die ook een antwoord bieden op de noodzaak aan betaalbare woningen. Het woonbeleid moet afgestemd worden op de Turnhoutenaren, niet op de grote projectontwikkelaars! Dat wil ook zeggen dat je eerst de leegstand moet aanpakken.

Bouwen aan een stad, dat doen we samen. Daarom starten wij vanaf september ook met een grote bevraging. We willen maar liefst 1000 Binken bevragen wat anders kan en wat beter moet. Het wordt de grootste stadsdialoog uit de geschiedenis van Turnhout.

Tenslotte: kan je met één zetel het verschil maken? Je zit daar tussen 34 andere gemeenteraadsleden van andere partijen.

Wout. Voor ons gaat het niet enkel om een zetel hier of een nieuwe meerderheid daar. Wij willen een beweging opbouwen van onderuit, samen met de mensen. Een beweging van alle werkende mensen, alle jongeren en alle mensen die het moeilijk hebben. En zo’n beweging van heel veel gewone mensen heeft ook een stem nodig in de gemeenteraad. Ook daaraan zullen we samen moeten bouwen.