Skip to content

Turnhout met vrouwelijke, syndicale en diverse ploeg naar verkiezingen

Turnhout met vrouwelijke, syndicale en diverse ploeg naar verkiezingen

De PVDA heeft haar kopploeg bekend gemaakt waarmee ze in oktober naar de gemeenteraadsverkiezingen in Turnhout trekt. De linkse partij heeft de ambitie om voor het eerst een zitje te veroveren in de gemeenteraad. Ze wil daar de stem vertegenwoordigen van de werkende mensen, van de jongeren en van alle mensen die het moeilijk hebben in onze stad. De kopploeg weerspiegelt die ambitie.

PVDA Turnhout zal naar de verkiezingen trekken met een volledige lijst van 35 actieve en geëngageerde Turnhoutenaren. De top tien en de lijstduwer maken we bij deze bekend. De overige 23 kandidaten maken we bekend in de loop van de komende maanden.

De top tien is opvallend jong, met een gemiddelde leeftijd van net onder 38 jaar. Op de eerste plaatsen staan ook opvallend veel vrouwen.

Met de kopploeg doet de PVDA haar naam als partij van de werkende mensen alle eer aan. Met bovenaan de lijst verschillende arbeiders, een verpleegster, een poetsvrouw, een leerkracht, een cipier en een kleine zelfstandige. Verschillende kandidaten uit de top tien zijn syndicaal actief, met zowel kandidaten van het ACV als van het ABVV.

Tenslotte valt ook de diversiteit op, met in de top tien maar liefst vier kandidaten met wortels in de migratie. De kandidaten uit onze top tien hebben hun roots in België, Turkije, Guinee, Iran en Italië. Het is een erkenning van de diversiteit in onze stad.

De lijst wordt getrokken door Wout Schafraet (32). Dat maakten we al eerder bekend.

Op de tweede plaats staat Erica Smits (40). Erica is leerkracht secundair onderwijs aan het Heilige Graf in Turnhout. Vanuit haar engagement als leerkracht maakt ze zich zorgen over de toenemende armoede in haar klassen. Ze ziet steeds meer leerlingen met lege brooddozen en steeds meer leerlingen met moeilijke thuissituaties. De strijd tegen armoede en extra investeringen in onderwijs en in jongeren zijn dan ook haar stokpaardjes.

Erica groeide op in Schorvoort. Na enkele jaren in het centrum van de stad is ze nu teruggekeerd naar de wijk waar ze haar jeugd doorbracht. "In Schorvoort vind ik de rust en de stilte waar ik zo van houd. Ik maak me grote zorgen over de verkavelingsplannen in de Aa-vallei. We moeten onze groene longen beschermen voor ons en voor de volgende generaties".

Op de derde plaats staat Emel Tecimer (43). Emel combineert net als zoveel vrouwen een halftijdse betaalde job met haar voltijdse job voor het huishouden en voor haar drie kinderen. Ze gaat drie dagen in de week werken in een Turkse pizza- en kebabzaak in Oud-Turnhout. Emel woont al 14 jaar in de sociale woonwijk Den Brand. Daar kent ze iedereen en iedereen kent haar.

Den Brand is één van die wijken die in de steek gelaten wordt. "De vuilbakken worden hier amper leeggemaakt en het groen wordt hier amper onderhouden" vertelt Emel. "Toen er een gevaarlijke put was in de kinderspeeltuin bij mij om de hoek, duurde het een week voor we antwoord kregen van iemand van de stad dat ze er iets aan zouden doen. En ook De Lijn laat de wijk links liggen. Een ritje naar de Grote Markt duurde vroeger tien minuten. Nu duurt het een half uur!"

Emel komt op voor al die wijken in onze stad die achtergelaten worden. "Voor de mensen in Den Brand, maar ook in de Parkwijk, in Zevendonk... Wij willen toch geen ghetto's waar alle mensen die het moeilijk hebben gaan samenwonen en aan hun lot worden overgelaten? Ik wil investeringen en een goede sociale mix in alle wijken van onze stad".

Ansoumane Diallo (37), shiftarbeider en teamleider in een logistiek bedrijf in Grobbendonk, staat op de vierde plaats. Ansoumane is een geëngageerde Turnhoutenaar. Zo is hij een graag geziene gast bij KFC Turnhout, waar zijn zoontjes Mac en Pascal voetballen in de jeugdploeg. Ansoumane is ook sterk ingeplant in het verenigingsleven van de Afrikaanse gemeenschap, onder meer als voorzitter van de Guinese gemeenschap in Turnhout.

De vrouw van Ansoumane, Marie Rosine, is katholiek, terwijl Ansoumane zelf moslim is. Een betere weerspiegeling van de diversiteit in onze stad kan je haast niet bedenken. Ansoumane is vastbesloten om veel stemmen te halen en hoopt om als eerste kleur te brengen in de vandaag volledig witte gemeenteraad.

Hilde De Block (50) vervolledigt de top vijf. Hilde is verpleegster in een privé woonzorgcentrum in Turnhout. In steeds meer rusthuizen worden de bewoners geconfronteerd met torenhoge facturen en wordt het personeel geconfronteerd met onderbezetting en hyperflexibiliteit. Hilde maakt zich vooral boos op de federale regering die de pensioenleeftijd optrok naar 67 jaar. "In de toekomst loop ik hier met een rollator naar de kamers. Als dit zo doorgaat kan ik ineens blijven als resident na mijn pensioen!"

Hilde heeft een hart voor zorg. Ze wil betaalbare en kwaliteitsvolle zorg voor alle Turnhoutenaren. En ze wil respect voor het verzorgend personeel..

Op plaats zes staat Jelle Ronsmans (23). Jelle is student bosbouwuitbater en werkt via leercontract voor Natuurpunt in Landschap de Liereman. Hij neemt er het beheer en onderhoud van het gebied op zich.

Jelle is opgegroeid in de Turnhoutse wijk het Stokt. Al van jongs af was hij geboeid door natuur. Doorheen de jaren leerde hij de natuur kennen, maar zag hij ook dat die natuur steeds meer bedreigd wordt. "Natuur brengt geen geld op, dus moet het volgens sommigen maar verdwijnen. Ook in Turnhout heb ik veel groen zien verdwijnen. We moeten nu ingrijpen voor het te laat is."

Jelle heeft er bewust voor gekozen om geen hogere studies te volgen, maar om meteen aan de slag te gaan als arbeider. "Ervaring gaat voor mij boven theoretische kennis. Door in het veld te staan met arbeiders heb ik op twee jaar tijd ontzettend veel bijgeleerd" vertelt Jelle. "Ik wil daarom steeds opkomen en vechten voor de gewone werkende mensen. Zij zijn het die onze maatschappij doen draaien."

Cindy Eykens (42) staat op de zevende plaats. Cindy werkt via dienstencheques als huidshoudhulp voor T-interim. Daar is ze vakbondsafgevaardigde voor de Algemene Centrale van het ABVV. "Vakbondswerk in de interimsector is niet gemakkelijk maar het is even belangrijk als in alle andere sectoren en bedrijven".

Na haar scheiding stond Cindy er plots alleen voor in het huishouden. Als alleenstaande moeder van drie kinderen heeft ze het elke maand moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Vanuit haar persoonlijke ervaring met armoede besloot Cindy zich te engageren als vrijwilliger in T'ANtWOORD, de Turnhoutse vereniging tegen armoede en sociale uitsluiting. Het is dankzij vrijwilligers zoals Cindy dat het huis in de Otterstraat ook echt een thuis wordt voor veel mensen die het moeilijk hebben.

Op plaats acht staat Anne Peeters (37). Anne is zelfstandig uitbaatster van de Kleine Kruidenier op de Steenweg op Gierle. “Als kleine zelfstandige voel ik mij gewoon een werkende mens, net als arbeiders en bedienden. Als je mijn belastingsbrief ziet dan begrijp je dat ik het niet gemakkelijk heb om het hoofd boven water te houden. Die multinationals die miljardenwinsten maken, betalen minder belastingen dan ik. Dat kan toch niet?” Vroeger woonde Anne in de Veldstraat, maar uit financiële noodzaak woont ze nu boven haar winkel in de Steenweg op Gierle.

Anne heeft een zoon van acht jaar, Seth. "Als moeder maak je je elke dag zorgen als je kind naar school fietst" vertelt Anne. "Ik zou willen dat de stad eindelijk werk maakt van veilige fietspaden".

Anne komt uit een sociaal geëngageerd nest. Haar grootvader was vakbondsafgevaardigde bij Philips en leidde verschillende grote stakingen. Het vuur van de sociale strijd zit bij Anne als het ware in de genen.

Zaynaba Alkodase (21) is studente politieke wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Zaynaba is Turnhoutenaar van Marokkaanse origine en is vastbesloten om de positieve aspecten van een diverse samenleving in de spotlights te zetten. Zij wil dat mensen van eender welke afkomst zich kunnen ontplooien in onze samenleving. Onderwijs is dan ook een van haar stokpaardjes.

Philippe Cengiarotti (53) vervolledigt de top tien. Philippe doet ziekenvervoer voor een privé transportfirma. Hij doet ook het huisartsenvervoer voor de wachtpost in Campus Blairon. Philippe staat elke dag dicht bij mensen die zorg nodig hebben. Hij komt dan ook op voor degelijke en betaalbare gezondheidszorg en voor voldoende personeel in de woonzorgcentra en de ziekenhuizen.

Philippe heeft zeven jaar ervaring als vakbondsafgevaardigde voor het ACV in het gesloten centrum van Merksplas. Hij stond bekend als een afgevaardigde die echt zijn nek durfde uitsteken voor zijn collega's.

"Ik engageer me bij de PVDA omdat voor die partij de mensen op de eerste plaats komen en niet de winst van enkelen. Ik ben ervan overtuigd dat een meer rechtvaardige samenleving mogelijk is. Dat we samen het verschil kunnen maken voor een betere toekomst voor iedereen."

Petra Heylen die in 2012 nog de lijst trok voor PVDA Turnhout besliste om deze verkiezingen niet opnieuw op de lijst staan. Ze wil zich in alle onafhankelijkheid inzetten voor het Actiecomité Dieftar en van daaruit haar engagement voor een proper en betaalbaar Turnhout verder zetten. We willen Petra bedanken voor de jarenlange inzet voor onze partij en heel veel succes wensen in haar strijd tegen de asociale afvaltaks Diftar.

De lijst wordt geduwd door Luc Geenens (68). Luc werkte meer dan 20 jaar bij lampenfabrikant Philips in Turnhout. Daar was hij actief als militant voor het ACV-LBC en afgevaardigde in het Comité voor Preventie en Bescherming op het werk.

Luc is al van de beginjaren actief lid van PVDA. Hij maakt nu van zijn pensioentijd gebruik om de partij te blijven helpen. Luc steekt de handen uit de mouwen voor honderdeneen klusjes, maar hij stelt ook zijn expertise ter beschikking rond onder andere mobiliteit en ruimtelijke ordening in Turnhout.

Luc vindt dat ons land een meer rechtvaardige en mensvriendelijke samenleving nodig heeft. "We kunnen armoede en ongelijkheid de wereld uit helpen als we de sterkste financiële schouders verplichten om de zwaarste lasten te dragen!"