Philips Lighting wil opnieuw 78 arbeiders en bedienden op straat zetten in Turnhout. Een zoveelste herstructurering van wat de vakbonden ‘een Ford Genk-drama in slow motion’ noemen. De PVDA dook in de jaarrekeningen van de multinational en kwam tot de vaststelling dat de ontslagen helemaal niet nodig zijn.

Deel deze afbeelding!

 

Afgelopen jaar maakte Philips Lighting een winst van 180 miljoen euro. Daarvan ging maar liefst 160 miljoen naar de aandeelhouders. Nu al belooft Philips aan haar aandeelhouders dat de komende twee jaar opnieuw 300 miljoen aan aandelen zal worden uitgekeerd. Het gaat dus goed met Philips.

Het gaat goed met Philips. Behalve in Turnhout?

De Philips groep maakt grote winsten. Betekent dat dan dat er helemaal geen probleem is met de site in Turnhout? Uiteraard wel. De directie heeft jaren geleden beslist om in Turnhout niet te investeren in de productie van LED-verlichting. Zoals geweten is de markt van gasontladingslampen een dalende markt. Er is een omschakeling in de productie nodig als we de jobs in Turnhout in de toekomst willen behouden. Maar die keuze ligt volledig in handen van de directie. Philips Lighting is zelf actief in de LED-sector en is dus zelf perfect in staat de productie in Turnhout om te schakelen.

Een half miljard euro cadeau

Tenslotte wijst de PVDA op de verantwoordelijkheid van de regering in heel de kwestie. De afgelopen drie jaar betaalde Philips Lighting België minder dan 0,5% belastingen in plaats van het wettelijk tarief van 34%. Over drie jaar een fiscaal cadeau van meer dan een half miljard euro. Die gigantische belastingvermindering werd doorgevoerd met als argument dat zo extra jobs gecreëerd zouden worden. Maar als dat dan niet gebeurt en als er zelfs jobs verdwijnen, is dat blijkbaar ook geen probleem. Na afdankingen en sluitingen bij Ford Genk, bij ING, bij Caterpillar, blijkt nu opnieuw bij Philips dat er voor multinationals in ons land vooral rechten zijn en geen plichten. Ze krijgen enorme belastingkortingen maar daar staat niet de minste garantie voor één extra job tegenover, integendeel.