Skip to content

Vlaanderen bespaart meer dan 11 miljoen euro op Turnhout

Vlaanderen bespaart meer dan 11 miljoen euro op Turnhout

De regering Jambon duwt de steden en gemeenten in het rood. Terwijl de levensduurte stijgt met meer dan 11% worden de stedelijke middelen helemaal niet of slechts gedeeltelijk geïndexeerd. Turnhout loopt op twee jaar tijd meer dan 11 miljoen euro mis.

Turnhout zou komend jaar meer dan 9 miljoen euro moeten besparen. Dat liet schepen van Financiën Francis Stijnen (CD&V) al eerder weten. We weten nu al dat tussen 11 uur ‘s avonds en 5 uur ‘s morgens alle straatverlichting in de stad gedoofd zal worden. Maar daar blijft het zeker niet bij. “Ambtenaren bij de stad krijgen het signaal dat ze het eerder met minder dan meer zullen moeten doen”, vertelt PVDA-gemeenteraadslid Wout Schafraet. “De angst bij verschillende stadsdiensten neemt toe dat ze de dienstverlening met minder mensen of minder middelen zullen moeten blijven garanderen, terwijl de uitdagingen alleen maar groter worden”. 

Dat bevestigt ook de VVSG, de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten: die waarschuwt dat steden en gemeenten zullen overwegen om te knippen in dienstverlening voor burgers, om investeringen af te blazen en subsidies voor verenigingen te schrappen.

“Een groot deel van het probleem zit bij de financiering vanuit Vlaanderen”, vertelt Wout Schafraet. “De inflatie, de stijging van de prijzen, bedraagt momenteel 11,3%. Volgend jaar zou de inflatie rond de 7% liggen volgens de prognoses van het planbureau. Maar het Gemeentefonds wordt slechts met 3,5% geïndexeerd. Andere subsidies aan de steden en gemeenten worden zelfs helemaal niet geïndexeerd. Voor Turnhout gaat het om een verlies van zo’n 4,5 miljoen euro voor 2022 ten opzichte van de inflatie. In 2023 loopt het verlies verder op tot zo’n 6,7 miljoen euro”. 

“Op een moment dat steeds meer mensen het moeilijk hebben en de nood aan een goede publieke dienstverlening toeneemt, zal Turnhout moeten knippen in die dienstverlening. Dat is de wereld op zijn kop. Straks gaat het licht in onze straten uit en wordt er bespaard op onze dienstverlening. En dat allemaal voor Jambon zijn neoliberale besparingsfetisj”.

PVDA zal op de komende gemeenteraad een motie indienen gericht aan de Vlaamse regering. We vragen de regering Jambon om de volledige inflatie te compenseren in alle toelagen voor de steden en gemeenten.