Skip to content

Strijd tegen armoede topprioriteit volgens Grote Bevraging bij 1.239 Turnhoutenaren

Strijd tegen armoede topprioriteit volgens Grote Bevraging bij 1.239 Turnhoutenaren

Vijf maanden lang peilde de linkse PVDA naar de mening van de bevolking. In heel het land vulden 104.098 mensen de Grote Bevraging in. In Turnhout deden maar liefst 1.239 mensen dat. “Een ongezien democratisch proces” volgens Turnhouts lijsttrekker Wout Schafraet. Uit de bevraging blijkt dat, nog meer dan zes jaar geleden, de Turnhoutenaren wakker liggen van de toenemende armoede in onze stad. Jongeren hechten veel belang aan de strijd tegen racisme en discriminatie. 

Zes jaar geleden nam de PVDA ook al een Grote Bevraging af in Turnhout. Toen vulden 1.031 Turnhoutenaren de vragenlijst in. Nu waren dat er nog eens 200 meer. “Met de PVDA doen wij iets wat andere partijen al lang niet meer doen: luisteren naar de mensen", vertelt Wout Schafraet. “Wat wij doen met onze Grote Bevraging, naar duizenden mensen luisteren, met hen in gesprek gaan en hun prioriteiten meenemen naar de verkiezingen, dat doet geen enkele partij ons na”, maakt Schafraet zich sterk. 

De Grote Bevraging werd ingevuld door 1.239 Turnhoutenaren. Drie vierde van de respondenten (76%) stemde in 2019 niét op PVDA. Dat toont aan dat de bevraging veel breder gaat dan de eigen achterban. De bevraging werd zowel opgehaald op papier als online. Daarmee kan de bevraging ons heel wat leren over wat de Turnhoutenaren denken. 

We vroegen de mensen om een top drie van belangrijkste thema’s te kiezen uit zes opties. Daarbij duidde bijna de helft van alle respondenten (48%) de strijd tegen armoede als eerste prioriteit aan. We maakten ook een gewogen score voor de thema’s. Daarbij gaven we het eerste antwoord een score van 3, het tweede een score van 2 en het derde een score van 1. Ook dan blijft armoede veruit het eerste thema waarvan de Turnhoutenaren het meest wakker liggen. Sterker nog: maar liefst 8 op de 10 Turnhoutenaren zetten de strijd tegen armoede ergens in hun top drie van prioriteiten. 

De Grote Bevraging van de PVDA werd ook ingevuld door 200 Turnhoutse jongeren (-30 jaar). Op de vraag “Hoe maken we van Turnhout een stad voor jongeren” reageerde meer dan de helft (55%) dat de strijd tegen racisme en discriminatie voor hen prioriteit moet krijgen. “Jongeren groeien op in een superdiverse stad. Toch botsen ze voortdurend op allerlei drempels: in het uitgaansleven, bij de zoektocht naar een eerste job of op de huurmarkt. Uit onze bevraging blijkt duidelijk dat ze dat als een groot probleem ervaren”, reageert  Wout Schafraet op de cijfers. 

De Grote Bevraging werd niet alleen afgenomen in Turnhout maar in heel het land. Overal peilden we ook naar nationale thema’s. Bij de nationale thema’s valt op dat de wooncrisis in Turnhout het vaakst als eerste prioriteit naar voor werd geschoven (22%), terwijl dat in het geheel van het land slechts als zesde prioriteit naar voor komt. “Niet verwonderlijk", vindt Schafraet. “Het stadsbestuur zet in op grote nieuwbouwprojecten, maar aan betaalbare woningen blijft een groot tekort, zowel voor huurwoningen als voor koopwoningen. Probeer als jongere of als alleenstaande maar eens een woning te vinden in Turnhout. Uit onze bevraging blijkt duidelijk dat dat probleem nog veel harder leeft in Turnhout dan in de rest van het land”.  

De linkse PVDA zal de prioriteiten die uit de bevraging komen meenemen naar de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. In de zomer maakt de partij haar volledig verkiezingsprogramma bekend.