Skip to content

SolidariTeams uit Verviers helpen slachtoffers gasontploffing

SolidariTeams uit Verviers helpen slachtoffers gasontploffing

Zaterdag kwam een ploeg vrijwilligers van de SolidariTeams uit Verviers naar Turnhout. “Na de overstromingen deze zomer zagen we een golf van solidariteit uit Vlaanderen. Nu kunnen we iets terug doen”, zegt Viviane uit Verviers. De gasontploffing in Turnhout op oudejaarsdag heeft een diepe wonde geslagen in de stad, maar de solidariteit is overweldigend.

Viviane werd deze zomer slachtoffer van de overstromingen in Verviers. In de dagen na de ramp zag ze een golf van solidariteit. Duizenden vrijwilligers uit Vlaanderen kwamen helpen puin ruimen en modder scheppen. Ook nu nog komen regelmatig grote groepen vrijwilligers uit Vlaanderen de handen uit de mouwen steken in de getroffen gebieden in de vallei van de Vesder. 

“Ik ben zo dankbaar voor alle hulp die ik en al die andere slachtoffers aan de Vesder gekregen hebben. Toen we de beelden zagen van de gasontploffing in Turnhout, vonden we dat we iets moesten terug doen. Zo kwamen we op het idee om met een SolidariTeam van Verviers naar Turnhout te komen”, vertelt Viviane. 

Cindy coördineert de SolidariTeams in Turnhout. De voorbije weken zette ze een vrijwilligersploeg op met meer dan 25 chauffeurs en helpers om meubels van gulle gevers tot bij de slachtoffers te krijgen. “We hebben al zeven gezinnen van een nieuwe inboedel voorzien, dankzij de vele giften en de hulp van vrijwilligers. Dat er vandaag ook mensen uit Wallonië komen, is echt hartverwarmend.” 

Zaterdag sloegen de SolidariTeams uit Turnhout en Verviers de handen in elkaar en deden ze samen schilderwerken in de nieuwe woonst van één van de slachtoffers van de gasontploffing. Guido verloor zijn volledige inboedel bij de gasramp en kreeg al tientallen meubels en andere spullen geschonken. Door de schilderwerken kan hij met een frisse start herbeginnen en kan hij de fatale dag enigszins achter zich laten. 

“Je ziet politici uit Vlaanderen en Wallonië soms ruzie maken op TV, maar wij gewone mensen doen daar niet aan mee. Wij helpen elkaar gewoon. Die éénheid van de werkende mensen, daar zouden ze in Brussel beter een voorbeeld aan nemen”, besluit Cindy.