Skip to content

Sluiting De Paddenstoel legt bom onder Stedelijk onderwijs in Turnhout

Sluiting De Paddenstoel legt bom onder Stedelijk onderwijs in Turnhout

De Partij van de Arbeid reageert geschokt op de plannen van schepen van Onderwijs Marc Boogers (Groen) om kleuterschool De Paddenstoel alsnog te sluiten.

Na de intentie tot sluiting in april vorig jaar bouwden de ouders een stevig dossier op en voerden ze verschillende acties aan de gemeenteraad. Vlak voor de grote vakantie haalden de ouders hun eerste slag thuis: de beslissing tot sluiting werd tijdelijk ingetrokken. Vandaag echter herhaalt het stadsbestuur haar intentie tot sluiting van de kleuterschool. Dat de ouders het nieuws via de pers moesten vernemen maakt het dubbel pijnlijk.

Ook scholen Stadspark en Parkwijk bedreigd

“Er staat echter meer op het spel dan De Paddenstoel alleen” vertelt Wout Schafraet van de PVDA Turnhout. “Begin dit jaar waren er 213 leerlingen ingeschreven in het stedelijk onderwijs in Turnhout. Als we daar de 36 Paddenstoel-kleutertjes aftrekken zijn dat er nog 177. We weten dat De Paddenstoel een belangrijke doorstroomfunctie heeft naar het lager stedelijk onderwijs dus ook daar dreigen leerlingen weg te vallen. De minimumnorm van 140 leerlingen die moet gehaald worden om nog stedelijk onderwijs te organiseren in Turnhout komt dan gevaarlijk dicht bij. Sterker nog: al bij minder dan 180 leerlingen verliest het stedelijk onderwijs haar voltijdse directiefunctie, een job die juist noodzakelijk is voor het goed functioneren van het stedelijk onderwijs” aldus Wout Schafraet.

PVDA Turnhout vraagt aan schepen van onderwijs Marc Boogers of hij zich bewust is van de mogelijke gevolgen voor het gehele stedelijk onderwijs in Turnhout. “Weet het stadsbestuur dat met de sluiting van De Paddenstoel de minimumnorm van 140 leerlingen gevaarlijk dichtbij komt? Of dient de sluiting van De Paddenstoel een andere agenda: het stedelijk onderwijs in Turnhout op termijn volledig opdoeken? Als dat de eigenlijke agenda is, welke oplossingen zijn er dan voorzien voor de stedelijke kleuter- en lagere scholen Stadspark en Parkwijk? Worden zij overgeheveld naar het Gemeenschapsonderwijs of zullen zij zelf hun plan moeten trekken binnen het vrije net?” vraagt Wout Schafraet zich af.

Recht op transparantie

“De leerlingen, de ouders én het personeel van het hele stedelijke net hebben recht op transparantie. De schepen moet duidelijkheid geven over wat hij van plan is met het stedelijk onderwijs in Turnhout” besluit Wout Schafraet.

De linkse PVDA roept het stadsbestuur op om de sluitingsplannen van De Paddenstoel definitief op te bergen. Een stadsbestuur dat investeert in de toekomst sluit geen kwaliteitsvolle kleuterschool.