Skip to content

PVDA viert sociale rechten op 1 mei. N-VA wil sociale rechten inperken

PVDA viert sociale rechten op 1 mei. N-VA wil sociale rechten inperken

N-VA-burgemeester Van Miert blijft voorlopig bij zijn verbod op sociale acties. Maar de N-VA-burgemeester lijdt aan selectieve verontwaardiging. Zijn verbod is het toppunt van hypocrisie in het licht van zijn eerdere uitspraken. PVDA stapte ondertussen naar de gouverneur en zal ook in het federaal parlement tussenkomen rond de kwestie.

Op 1 mei vieren we feest. Op 1 mei komen we op straat. Op de internationale Dag van de Arbeid zullen we in heel het land actie voeren. We eisen respect. Respect voor iedereen die voor én tijdens de pandemie de maatschappij liet draaien en nu tevreden moet zijn met kruimels. Voor iedereen die een jaar geleden applaus kreeg, maar nu moet zwijgen als het over loonsverhogingen gaat. Wij zwijgen niet!

Op 1 mei dit jaar vieren we 100 jaar stakingsrecht. In 1921 werd artikel 310 geschrapt uit het strafrecht. Een belangrijke overwinning voor de werkende klasse. Want het is door strijd dat de dingen in beweging komen. Het is door acties en stakingen dat de arbeidsduur werd verminderd, dat een pensioen een recht werd, dat de sociale zekerheid werd opgebouwd en dat betere lonen werden afgedwongen. Uitgerekend op deze 100ste verjaardag wil N-VA-burgemeester Van Miert het recht op sociale actie inperken.

In Gazet Van Antwerpen reageert Turnhouts burgemeester Van Miert dat sociale acties nu niet verantwoord zijn en dat actievoerders "beter hun verstand eens zouden gebruiken". "Het is natuurlijk natte droom van elke N-VA-burgemeester om sociale acties te verbieden, en al zeker 1 mei. Maar wat N-VA-burgemeester Van Miert nu doet is toch wel heel hypocriet", reageert PVDA-gemeenteraadslid Wout Schafraet op de nieuwe ontwikkelingen rond de 1 mei-actie. "Eerst pleit Van Miert voor verregaande versoepelingen, maar als het is om sociale acties te verbieden, dan legt de burgemeester de wet naast zich neer en kan het niet streng genoeg".

Nog geen tien dagen geleden pleitte Van Miert voor verregaande versoepelingen. "Alle horeca open op 1 mei, binnen én buiten". Woensdag pleitte partijgenoot en collega in het Vlaams parlement Jan Jambon nog hevig voor het uitbreiden van activiteiten naar 100 deelnemers binnen en 200 deelnemers buiten voor culturele evenementen. In het federaal parlement valt N-VA de regering aan omdat ze de grondrechten niet respecteren. Maar nu is Van Miert plots bezorgd om de coronacijfers en misbruikt hij de gezondheidscrisis om een actie in het kader van 1 mei te verbieden. En actie die overigens volledig volgens de richtlijnen van wat toegelaten is door het overlegcomité, zal worden georganiseerd. 

"Onze statische actie, met stippen op anderhalve meter aangeduid, met een inschrijvingslijst voor deelnemers, met mondmaskerplicht... is perfect coronaproof. Wij zijn verantwoordelijke mensen en wij zijn zéér bezorgd om de gezondheidstoestand in ons land", reageert Schafraet. "Wij zijn de laatsten die nu onverantwoordelijke dingen gaan organiseren. Het is trouwens de PVDA die op de gemeenteraad steevast tussenkomt met concrete voorstellen en oplossingen om de gezondheidscrisis efficiënt aan te pakken. Het is de PVDA die vrijwilligers naar de woonzorgcentra stuurde op het moment dat de nood daar het hoogst was. Het is op initiatief van de PVDA dat de stad extra inzette op het mobiliseren van Rode Kruis-vrijwilligers. Uitgerekend de PVDA wegzetten als onverantwoordelijken is meer dan één brug te ver." 

Andere organisaties, zoals "de whiskyclub en de socialistische vakbond" zouden zich wel neerleggen bij Van Miert zijn verbod, aldus de burgemeester. Enkel de PVDA zou dat niet doen. Als ook Natuurpunt zich niet neerlegde bij het verbod van Van Miert op hun coronaproof actie, dan is dat omdat "de helft van die actievoerders ook lid zijn van de PVDA". Burgemeester Van Miert doet hier de waarheid serieus geweld aan. ABVV en ACV voerden op 25 februari coronaproof actie op de Turnhoutse Grote Markt. Noch ABVV, noch ACV, noch Natuurpunt, hebben zich neergelegd bij Van Miert zijn verbod op sociale acties. Ze hebben, elk op hun eigen manier, doorgezet en hun grondrecht uitgeoefend. En alle actievoerders van Natuurpunt zijn PVDA'ers? "Hoe gek moet het worden?", reageert Schafraet. "Uiteraard waren wij met veel leden aanwezig op de actie van de klimaatadvocaten, georganiseerd door Natuurpunt op 14 maart. Maar op die actie waren bijvoorbeeld ook verschillende leden van Groen aanwezig. Groen Turnhout postte zelf een bericht over hun deelname op hun Facebook-pagina. Het lijkt er dus sterk op dat de burgemeester, ook in Turnhout, alleen staat met zijn verbod". 

Van Miert gedraagt zich als een sheriff die op eigen houtje het recht op sociale actie wil tegen houden. Wij blijven bij ons punt: een burgemeester heeft niet het recht om de gezondheidscrisis te misbruiken om de democratische rechten op te schorten. Het is evident dat de veiligheidsmaatregelen moeten nageleefd worden, maar dat is ook wat wij doen. In Turnhout wordt echter elk recht op actievoeren teniet gedaan. Dat is onaanvaardbaar. 

Wij vragen de burgemeester om terug te komen op zijn standpunt. Maar we vragen ook de andere partijen in het schepencollege om deze lockdown van democratische rechten niet te aanvaarden. We hebben ondertussen de gouverneur gecontacteerd om tussen te komen. En we zullen komende week ook minister van Binnenlandse zaken Verlinden interpelleren over deze kwestie. Indien nodig zullen we ook verdere juridische stappen zetten. Wij zullen niet zwijgen!