Skip to content

PVDA-leden gaan voor stad op mensenmaat

PVDA-leden gaan voor stad op mensenmaat

Op 22 april staken tientallen PVDA-leden uit Turnhout de koppen bijeen om samen te debatteren over hun stad. “Samen met al onze leden de problemen benoemen en samen nadenken over concrete oplossingen voor een stad op mensenmaat. Daarmee starten we een breed democratisch proces dat in september moet uitmonden in een grote stadsdialoog,” vertelt Wout Schafraet, lijsttrekker van de PVDA in Turnhout.

 
 

Een partij als geen ander

“Luisteren naar onze leden zit in het DNA van onze partij. Er zit een enorme menselijke rijkdom bij onze leden. We zouden maar gek zijn van daar ons oor niet te luisteren te leggen,” vervolgt Wout Schfraet. “In één van de groepjes zat ik tussen een leerkracht middelbaar onderwijs en een productiearbeider. Even later zat ik te discussiëren met mensen in armoede en met een verpleegkundige van een ziekenhuis in de buurt. Die diversiteit geeft een enorme rijkdom aan input, over allerlei thema's. Al die mensen zijn ervaringsdeskundigen op hun terrein.”

Van mobiliteit over armoede tot groenbehoud

De diversiteit aan thema's was zeer groot. Het ging onder meer over woningen, over onderwijs, over gezondheidszorg en over diversiteit... “Over alle thema's heen komt telkens terug dat basisrechten voor iedereen toegankelijk en betaalbaar moeten zijn. Vandaag word het recht op betaalbaar wonen of op een toegankelijke gezondheidszorg vaak eerder beperkt dan versterkt,” vervolgt Wout Schafraet. Thema's die vaak terugkwamen zijn onder andere mobiliteit, armoede en groen in de stad.

De resultaten van deze discussies zullen uitmonden in een grote stadsdialoog. Vanaf september wil de PVDA in dialoog gaan met niet minder dan 1000 Turnhoutenaren. Dat breed democratisch proces moet uiteindelijk resulteren in een concreet programma voor een stad op mensenmaat.