Skip to content

Mensen van verschillende culturen kunnen perfect samenwerken.

Mensen van verschillende culturen kunnen perfect samenwerken.

Er heerst een opgewonden drukte als ik de deur openduw van Villa Mescolanza in de Begijnenstraat. “Voor ons is dit allemaal nog wat nieuw, zo’n groot evenement organiseren. En nu moeten we zelfs al interviews geven, best wel spannend!” lacht Gitte.

Vanwaar het idee om een groot diversiteitsfeest te organiseren in Turnhout?

Mohamed. Het idee ontstond tijdens het Suikerfeest. Toen ik met Nadeem, Abderahmane en mijn broer Hicham iets ging eten, kwamen we op het idee om een groot Suikerfeest te organiseren op de Grote Markt in Turnhout. Ook voor niet-moslims. Het was eerst niet meer dan een wild plan, maar toen Hicham er ook tegen andere vrienden over begon te babbelen moedigden ze ons aan om door te zetten. Uiteindelijk werd het geen Suikerfeest maar een breed diversiteitsfeest, DiverCity, dat verschillende culturen samenbrengt.

Hicham. We hebben dan afgesproken met een paar vrienden die we nog kenden van een groepsreis naar Malta. Iedereen wilde meewerken en zo was Fris Gemixt geboren.

Is er nood aan zo’n diversiteitsfeest in Turnhout?

Evelyne. Absoluut! Er leven nog heel veel vooroordelen rond migranten. Die vooroordelen willen we doorbreken. We willen tonen dat jongeren van verschillende culturen perfect kunnen samenwerken en samen kunnen feesten.

Kunnen jullie een voorbeeld geven van die vooroordelen?

Hicham. Je ondervindt de discriminatie heel vaak. Bij het zoeken naar een kot, bij het solliciteren voor een job. Maar mijn advies naar andere mensen is: zet die negatieve ervaringen om in positieve energie. Dat is wat ik nu probeer te doen.

Mohamed. Toen ik als 15-jarige een vakantiejob deed in een restaurant vlak bij de Grote Markt werd ik voortdurend uitgescholden door mijn collega’s. Je voelt je dan echt klein en machteloos, maar ik praat daar liever niet over.

(denkt even na) Ik heb tenslotte ook veel kansen gekregen in mijn leven en die heb ik altijd met mijn beide handen gegrepen. Een paar maanden laten deed ik opnieuw aan vakantiejob in een andere restaurant en daar was de sfeer onder collega’s dan weer fantastisch. Het is dus zeker niet overal kommer en kwel.

Hicham. Het komt erop neer je hoofd niet te laten hangen als je geconfronteerd wordt met discriminatie. Met DiverCity keren we het om in iets positief. Dat is het belangrijkste!

Wat mogen we precies verwachten op zondag 4 oktober?

Kathy. We willen het meeste nog geheim houden. De komende weken willen we telkens een tipje van de sluier oplichten op onze Facebook-pagina. Wat we wél al kunnen vertellen is dat het een combinatie wordt van muziek, comedy, lekker eten en drinken, workshops… en dat in alle verschillende culturen. Je zal bijvoorbeeld even goed een Marokkaanse Tajine als een Belgische friet met stoofvlees kunnen eten.

En daarna?

Michèle. DiverCity zal meer zijn dan één dag diversiteit. Alles wat die dag gebeurt willen we laten filmen zodat het achteraf nog ruimer verspreid kan worden. Misschien kan het zelfs in scholen gebruikt worden in lessen over samenleven of over migratie… We blijven dromen (lacht).

Evelyne. Na 4 oktober gaan we eerst DiverCity evalueren. We hebben al heel wat ideeën waarrond we met Fris Gemixt kunnen werken, maar nu eerst van DiverCity een succes maken.

Wat kunnen de mensen doen om jullie te helpen?

Hicham. Word fan van de Facebook-pagina van Fris Gemixt. En nodig je vrienden uit om dat ook te doen. Daar vind je ook alle info over DiverCity.

Michèle. Zo’n groot feest organiseren kost ook heel veel geld. Denk maar aan de geluidsinstallatie, het podium, flyers en affiches… We vragen iedereen die ons steunt om een vrije bijdrage te storten op het rekeningnummer BE94 7360 1496 2114 met vermelding “Steun DiverCity”.