Skip to content

Eerste zetel voor consequent links in Turnhout

Eerste zetel voor consequent links in Turnhout

De PVDA breekt door met een eerste zetel in de Turnhoutse gemeenteraad. De linkse partij is de op één na sterkste stijger van de negen partijen die deelnamen aan de verkiezingen. “We willen de komende zes jaar in de gemeenteraad de stem laten horen van de werkende mensen en van alle mensen die het moeilijk hebben in onze stad”.

“Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen haalde de PVDA nog 544 stemmen. Vandaag groeien we door naar 1394 stemmen” reageert lijsttrekker Wout Schafraet tevreden. Die eerste zetel heeft de PVDA gehaald op eigen kracht. “Wij hadden niet de campagnebudgetten van de traditionele partijen. Wij hadden niet de Amerikaanse campagnebussen, de 20 vierkante meter borden, de uiflapbare reclamefolders en de dagelijkse toegang tot de media. Wij hebben elke stem gehaald op eigen kracht. Door deur aan deur te gaan in de volkswijken. Ook in die wijken die door het stadsbestuur en door alle andere partijen al lang in de steek gelaten zijn”.

Naast de goede uitslag van de PVDA valt ook de hoge score voor extreem-rechts op. Toch wint Vlaams Belang niet meer kiezers dan dat N-VA er verliest. Het rechtse blok blijft in aantal stemmen even groot, maar wint door een berekening van de zetels wel één zitje in de gemeenteraad. De linkse partijen, sp.a, Groen en PVDA gaan er in hun geheel 7% op vooruit en springen van 8 naar 10 gemeenteraadszetels.

Als vandaag extreem-rechts groeit naar 17,5% en niet naar 20% of meer is dat ook dankzij de PVDA. “Wij zijn man op man en vrouw op vrouw de discussie aangegaan in de achtergelaten wijken van onze stad. Dat we samen solidair moeten zijn als we willen strijd voeren tegen de dure Diftar of tegen een afgeschafte buslijn. Wij leren de mensen naar boven stampen. In de plaats van wild om zich heen te stampen naar hun Marokkaanse of Afghaanse buur, die net zo goed de rekeningen voor afval en energie niet meer kan betalen” vertelt Schafraet. “Dat gaan we ook de komende zes jaar blijven doen. Opkomen voor de mensen die het moeilijk hebben. Blijven gaan naar de sociale woonwijken en naar de volkswijken. Het terrein waar de traditionele partijen al lang niet meer durven komen”.

De PVDA zette tijdens de campagne enkele thema’s op de politieke agenda. Armoedebestrijding werd één van de hoofdthema’s tijdens de verkiezingsdebatten en ook groenbehoud, betaalbaar wonen, betaalbare zorg en afvalophaling bepaalden mee het debat. “Die thema’s willen we de komende jaren op de agenda blijven zetten. We blijven opkomen voor een sociaal, groen en betaalbaar Turnhout”.

De PVDA breekt niet alleen door in Turnhout, maar ook de Kempense buren in Geel halen een eerste PVDA-verkozene in de gemeenteraad. Ook in Gent, Leuven, Hasselt, Mechelen, Sint-Niklaas, Brasschaat en Vilvoorde haalt de linkse partij voor het eerst één of meerdere zetels. Daarmee zitten we op schema om ook in 2019 langs Vlaamse kant een verkozene te halen in het federaal parlement. Lees hier meer over de uitslagen van de PVDA in de rest van het land.