Skip to content

Collectieve blindheid voor sociale problemen uit stadsmonitor

Collectieve blindheid voor sociale problemen uit stadsmonitor

De PVDA keek de voorbije weken met stijgende verbazing naar de reacties op de stadsmonitor. De zeer slechte resultaten op sociaal vlak had blijkbaar niemand gezien. Steeds meer Turnhoutenaren hebben het moeilijk om rond te komen, maar daar kijkt blijkbaar niemand van op. Ook op de gemeenteraad maandagavond heerste collectieve blindheid ten aanzien van de sociale problemen van de mensen. 

De voorbije weken vloeide al heel wat inkt over het toenemend onveiligheidsgevoel in Turnhout. “Dat mensen zich niet veilig voelen in onze stad is uiteraard een groot probleem. Maar over de sociale problemen van de mensen bleef het oorverdovend stil”, reageert PVDA-gemeenteraadslid Wout Schafraet. “Maar liefst 15% van de Turnhoutenaren heeft het moeilijk om de rekeningen te betalen. Van de dertien centrumsteden doet enkel Antwerpen het nog slechter. Het aantal inwoners met betalingsproblemen is ook gestegen tegenover de vorige meting in 2017. Steeds meer Turnhoutenaren hebben het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Dat zeggen wij al lang, maar dat wordt nu jammer genoeg ook bevestigd door deze stadsmonitor”.  

9% van de inwoners ervaart moeilijkheden bij het afbetalen van de huishuur of van een lening. Van de dertien centrumsteden doen enkel Antwerpen en Hasselt het nog slechter. “Betaalbaar wonen zou een speerpunt moeten zijn van dit stadsbestuur”, vindt Schafraet. “We zien de private nieuwbouwprojecten als paddenstoelen uit de grond schieten, maar ondertussen staan honderden sociale woningen al jaren leeg. Wat in deze stad wel kan voor de projectontwikkelaars kan blijkbaar niet voor betaalbare woningen voor iedereen. Betaalbaar wonen zou een speerpunt van dit stadsbestuur moeten zijn, maar dat is het nu niet”. 

Tenslotte valt ook het zeer lage aantal opvangplaatsen voor baby’s en peuters op. Met 33 opvangplaatsen per 100 kindjes scoort Turnhout het slechtste van alle centrumsteden. En het aantal opvangplaatsen is de laatste jaren zelfs nog gedaald. “Kinderopvang is cruciaal om jonge ouders de kans te geven om te werken of om werk te zoeken. Twee jaar geleden gaf ik op de gemeenteraad al het voorbeeld van een jonge moeder die werkte als verpleegster in een rusthuis, maar die haar job moest stopzetten omdat ze niet op tijd opvang vond voor haar kindje. Zo duw je mensen letterlijk in de problemen” vindt Schafraet. 

Het debat op de gemeenteraad belooft niet veel goeds volgens de linkse partij. “Als het stadsbestuur deze slechte cijfers zelfs niet ziet of het niet de moeite vindt van ze te bespreken dan zitten we met een groot probleem. Door het debat over de sociale noden van de mensen uit de weg te gaan gaan we het probleem niet oplossen”, besluit Schafraet.