Bruisende stad
We streven naar een beleid dat ervoor zorgt dat sport, cultuur en vrije tijd werkelijk populair zijn. Met toegang voor iedereen, met deelname van iedereen. Via kunst, cultuur en vrijetijdsbesteding ontspannen kinderen, jongeren en volwassen zich en breiden ze hun sociaal netwerk uit. Door te sporten leren mensen elkaar kennen en bovendien is bewegen en sporten ook gezond. We ijveren voor een democratische cultuur op mensenmaat. Iedereen, ongeacht zijn of haar afkomst, moet de eigen cultuur kunnen beleven en uitdrukken. Als stad kunnen we op onze eigen gronden en in onze eigen sporthal een voortrekker zijn van een toegankelijk en rijk sport- en vrijetijdsleven.
Visie & achtergrondinformatie
Ons sport-, cultuur- en vrijetijdsaanbod moet de Turnhoutenaar de mogelijkheid bieden deel te nemen aan activiteiten, vrij te spelen en te sporten en zelf laagdrempelig iets te organiseren. Vandaag blijven er heel wat drempels bestaan om echt iedereen kansen te geven zich te ontplooien. Nog te vaak trekt het aanbod vooral kinderen en jongeren aan uit gegoede families die hun weg kennen en vinden in het informatieaanbod. Dat moet beter. Investeringen in sport, cultuur en vrije tijd moeten gericht zijn op het wegwerken van alle drempels.
Wat wij willen
Eén. Een sportbeleid voor iedereen
- We verlagen de tarieven in het sport- en vrijetijdsaanbod van de stad. Voor Turnhoutenaren maken we dit gratis.
- We voorzien voldoende middelen voor onderhoud en investeringen in de bestaande stedelijke sportinfrastructuur.
- We stellen voldoende gronden beschikbaar om sportclubs de mogelijkheid te bieden zelf te investeren in nieuwe sportinfrastructuur in samenwerking met de stad.
- We nemen Zwembad ‘t Stadspark opnieuw in openbare handen.
- We bekijken waar we in Turnhout plaats kunnen maken voor veilig zwemmen in open water.
- We juichen de bouw van de nieuwe sporthal toe. We zien toe op het publiek toegankelijk karakter en de betaalbaarheid van de nieuwe sportinfrastructuur voor alle Turnhoutenaren.
- We steunen op de ervaring en kennis van de sportclubs.
Meer achtergrondinformatie
De tarieven van het stedelijk sportaanbod zouden een troef kunnen zijn van een sociaal beleid. De tarieven voor buurtsportactiviteiten en voor zwembeurten verlagen en gratis maken, zou meer Turnhoutenaren aan het sporten krijgen. De stad kan ook meer tussenkomen in de lidgelden van allerlei sportclubs.
Vandaag zien we precies het omgekeerde gebeuren. Het stadsbestuur slaagt er niet in een betaalbare sportbeleving aan te bieden aan alle inwoners. Zwembad ‘t Stadspark werd in de vorige legislatuur heropend door het Nederlandse privébedrijf OptiSport. Het heeft de duurste zwemtarieven in onze streek. De hoge tarieven per zwembeurt zijn des te opmerkelijker als je rekening houdt met de hoge prijs die de Turnhoutse belastingbetaler moet ophoesten voor het contract met Optisport. Tot 2036 krijgt het bedrijf elk jaar 1,1 miljoen euro uit de stadskas. Omgerekend komt dit neer op zo’n 60 euro per Turnhouts gezin per jaar.
Een privébedrijf heeft uiteraard als doelstelling winst maken. Daar is op zich niets mis mee. Het probleem is dat het stadsbestuur een publieke opdracht doorverkoopt aan een privébedrijf. Een opdracht die ze zelf goedkoper zou kunnen uitvoeren. De onderinvestering en het mismanagement van zwembad ‘t Stadspark zijn duidelijk zichtbaar: losse tegels in de kinderwereld, afschilferende verflaag aan de glijbaan waar kinderen zich aan kunnen verwonden, afgesloten stoomcabines en een onbetaalbare horeca… Bovendien neemt het management een loopje met het arbeidsrecht. Daarom nemen we Zwembad ‘t Stadspark opnieuw in openbare handen. Want wat we zelf doen, doen we beter.
Om zwemmen echt toegankelijk te maken voor iedereen bekijken we ook waar we in Turnhout plaats kunnen maken voor veilig zwemmen in open water. Op warme zomerdagen is niets zo fijn als een duik in open lucht. Daarvoor moet de waterkwaliteit uiteraard omhoog en moet zwemmen veilig kunnen verlopen, met zweminfrastructuur zoals steigers en trapjes om in en uit het water te geraken. In andere landen zoals Nederland zien we dat dat ordelijk en veilig verloopt. Ook in Vlaanderen is er opnieuw een kentering in de wetgeving en is nu zwemmen in ‘vrije zwemzones’ mogelijk. Stad Turnhout moet daarin initiatief nemen.
Wij willen geen winst maken op sport, maar dit juist als een dienst aan de bevolking aanbieden. Daarom doen we extra investeringen, om de tarieven voor sportlocaties, maar ook culturele en andere stadsdiensten, te verlagen. Voor bewoners van Turnhout moet zo veel mogelijk van het aanbod gratis toegankelijk zijn.
Om het aanbod van stedelijke sportinfrastructuur niet enkel betaalbaar, maar ook kwalitatief hoogstaand te houden, maken we nieuwe middelen vrij voor onderhoud en investeringen. Het verwerven van een aangepaste en betaalbare sportinfrastructuur is voor de meeste clubs de stap om te kunnen groeien en de kwaliteit te verhogen. Veel clubs beschikken op dit moment niet over een aangepaste infrastructuur binnen hun sporttak. Hierbij moet de stad hen helpen.
Onze publieke gronden zijn de belangrijkste hefboom voor een laagdrempelig sportbeleid. Op die plaatsen kunnen we nieuwe, publieke sportinfrastructuur creëren. De stad kan borg staan bij leningen. In ons nieuwe grondbeleid hebben we dus extra aandacht voor sportgelegenheden, naast de aandacht voor voldoende groen, sociale woningen en publieke diensten. Het idee van de integrale wijken loopt als een rode draad doorheen ons volledige programma (zie de inleiding van dit programma). Sport en ontspanning mogen in zo’n integrale wijk niet ontbreken.
We juichen de bouw van een nieuwe sporthal toe. We zien toe op het publiek toegankelijk karakter en de betaalbaarheid van de nieuwe sportinfrastructuur voor alle Turnhoutenaren.
Turnhout heeft een grote rijkdom aan sportclubs. Ze bereiken week na week honderden jongeren en volwassenen. Hun engagement en hun grote bereik moeten we koesteren. Met hun noden en kennis over infrastructuur moeten we aan de slag. We moeten dergelijke werkingen erkennen en verder uitbouwen over de stad. We willen hen actief ondersteunen en bij het beleid betrekken.
Twee. Een cultuurbeleid zonder drempels
- We investeren meer in cultuur en kunst op mensenmaat: laagdrempelig en betaalbaar. Voor bewoners van Turnhout maken we culturele evenementen en musea gratis.
- We maken cultuur toegankelijk voor iedereen. We nemen cultuur volwaardig op in onze scholen. We verrijken de wijken met lokale kunstinitiatieven.
- We voorzien voldoende middelen voor stedelijke kunst- en cultuuraanbieders.
- We geven extra ondersteuning aan amateurgezelschappen (theater, muziek, dans…) en aan waardevolle sociaal-artistieke projecten, zoals die van Het Gevolg of van Theater Stap.
- We openen, naast de hoofdbibliotheek aan de Warande, kleinere bibliotheekpunten in elke wijk van de stad.
- We zetten in op kwaliteitsvolle zalen. We stellen het stedelijk patrimonium en de scholen breder open voor organisaties, kunstenaars en cultuurbeleving.
- We zorgen voor een automatische toekenning van de UITPAS aan alle rechthebbenden.
Meer achtergrondinformatie
Voor heel wat mensen in onze stad zijn er nog te hoge drempels naar kunst en cultuur. Niet alleen financiële drempels kunnen de toegang verhogen, maar ook de digitalisering bij reserveringen, of de bereikbaarheid met het openbaar vervoer in de late uren. Taal kan een grote barrière zijn of het feit dat je je als lid van een minderheidsgroep of een kansengroep niet aangesproken voelt door de programmatie. We moeten veel meer mensen die in armoede leven, meer mensen met een migratieachtergrond, meer laaggeschoolden en meer jongeren en kinderen bereiken met ons cultuurbeleid.
In Londen wilde het stadsbestuur het bezoekersaantal van de nationale musea verhogen door de toegang gratis te maken. Dat is gelukt. Vooral meer gepensioneerden maar ook meer ongeschoolde arbeiders vonden hun weg naar de musea. Als Londen erin slaagt haar wereldberoemde musea voor inwoners gratis te maken, dan moet dit zeker ook mogelijk zijn voor de Turnhoutse musea. En wat mogelijk is voor musea is ook mogelijk voor bibliotheken en andere culturele stadsdiensten.
Cultuur is een heel ruim begrip. Het gaat veel verder dan gespecialiseerde kunsttentoonstellingen of klassieke concerten. Cultuur wordt ook gemaakt in kleine achterkamertjes, door hevige en moderne poetry slammers en creatievelingen, door bands die hun unieke sound brengen in cafés of door fijnproevers die samen streekproducten maken. Dat hoort allemaal bij de cultuur in een stad. Wij willen deze rijkdom benutten om cultuur te brengen naar iedereen, voor iedereen en van iedereen.
We werken samen met de Warande om een programma aan te bieden dat alle lagen van de Turnhoutse samenleving aanspreekt. We vergemakkelijken de toegang tot kunst en cultuur op school, niet als uitstapje, maar als een volwaardig deel van het lessenpakket met aandacht voor de culturele diversiteit. Daarbij zetten we professionele kunstenaars en kunstorganisaties in. We laten alle kunstdisciplines aan bod komen. En we zetten kunstenaars met een grote wijkbetrokkenheid in om buurten creatief ‘in te vullen’. Er mag gerust kleur en creativiteit bijkomen in de wijken van de stad. Dat doen we in overleg en samenwerking met de bewoners.
De cultuurbesparingen op Vlaams niveau hebben hun effect op de cultuursubsidies in de stad. Als cultuurstad willen we zelf extra inspanningen doen om voor voldoende middelen te zorgen voor de kunst- en cultuuraanbieders in de stad, zodat zij hun tijd kunnen steken in hun creativiteit, in plaats van in crowdfunding. Vaak wordt de cultuurwereld gepusht om hoge bezoekersaantallen te halen en rendement te scoren. We willen de cultuurwereld niet onder druk zetten om de programmatie af te stellen op bezoekersaantallen en op rendement. Het gaat in cultuur uiteraard niet om de grote namen van de cultuurhuizen, maar om wat ze doen, wie ze bereiken en of de kunst en de kunstenaars een belangrijke plaats krijgen.
We geven extra ondersteuning aan amateurgezelschappen van theater, muziek, dans en andere kunstvormen. Amateurgezelschappen krijgen vandaag veruit het kleinste deel van het cultuurbudget van onze stad, terwijl zij juist het grootste aantal mensen bereiken. Ze zorgen voor kunst en cultuur van en voor de gewone Turnhoutenaar. We geven ook extra ondersteuning aan waardevolle sociaal-artistieke projecten, zoals die van Het Gevolg of van Theater Stap.
Een bibliotheek is meer dan een plaats waar je boeken kan ontlenen. Het is een plaats waar mensen elkaar ontmoeten en waar je dingen kan organiseren; een bibliotheek zorgt voor een lokale binding in een buurt of wijk. Daarom pleiten wij voor kleinere bibliotheekpunten in elke wijk van de stad naast de hoofdbibliotheek aan de Warande. Die bibliotheekpunten kunnen gehuisvest zijn in een wijkhuis en zo deel uitmaken van een integrale wijk waar alle functies aanwezig zijn. We verlagen de drempels voor jongeren, voor senioren, voor mensen met een beperking, voor nieuwkomers, voor laaggeletterden, voor digibeten.
Wij pleiten ervoor dat de stad zelf zorgt en instaat voor een breed kwaliteitsaanbod van betaalbare zalen. We verhuren de zalen in de stad aan democratische tarieven voor cultuurorganisaties en verenigingen. We zoeken mee naar creatieve alternatieve locaties voor wijkgerichte culturele activiteiten.
Cultuur is geen markt. Er moet een gezond evenwicht komen tussen evenementen enerzijds en cultuuraanbod dat tot bij de allerlaatste inwoner van de stad geraakt anderzijds. We zorgen ook voor voldoende werkruimtes voor kunstenaars. Er is ook expositieruimte nodig voor experimenteel en ander werk dat niet aan bod komt in het galeriecircuit. Zo kunnen ook vernieuwende kunstvormen hun plaats vinden in de stad. Dat is ook een hulpmiddel in de strijd tegen de leegstand. Ondertussen gebruiken we leegstaande winkelpanden om tentoonstellingen, voorstellingen en performances te organiseren in samenwerking met de wijkbewoners.
Veel Turnhoutenaren maken vandaag al gebruik van de UITPAS met verhoogde tegemoetkoming. Toch bereiken we vandaag nog niet iedereen die er recht op heeft. We zorgen daarom voor een automatische toekenning van de UITPAS voor alle rechthebbenden.
Drie. Recht op vrije tijd
- We garanderen vrije tijd voor iedereen door te werken met vrijetijdsloketten in elke wijk en het openen van een Rap op Stap kantoor, een laagdrempelig reisbemiddelingskantoor voor mensen met een beperkt budget.
- We zorgen voor voldoende open ruimte en ingerichte pleinen om te kunnen ontspannen en samen te komen.
- We voorzien meer openbare toiletten voor iedereen, ook voor rolstoelgebruikers.
- We ondersteunen lokale initiatieven en geven de bevolking inspraak om de vrijetijdsbesteding in onze stad te verbeteren.
Meer achtergrondinformatie
Je kunnen ontspannen en genieten van je vrije tijd moet een basisrecht zijn voor iedereen. Maar de kloof in onze samenleving tussen zij die zich dit kunnen permitteren en zij die moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen, wordt alsmaar groter. Om iedereen vrije tijd te garanderen, zorgen we in elke wijk voor een vrijetijdsloket. Dit zijn laagdrempelige ontmoetingsplaatsen met een maandelijkse opening, waar mensen in armoede terecht kunnen voor informatie over vrije tijd, cultuur en sport en een gezellige babbel. Hier krijg je ook alle informatie over kortingen. Het vrijetijdsloket helpt bij het inschrijven en plannen van een uitstap, vervoer inbegrepen. Elke maand worden er ook goedkope uitstappen aangeboden.
Ook stellen we alles in het werk om een Rap op Stap kantoor te openen in Turnhout. In zeventig Vlaamse steden en gemeenten bestaat al zo’n kantoor. Rap op Stap is een zeer laagdrempelig reisbemiddelingskantoor voor mensen met een beperkt budget. Veel stadsgenoten die het iets minder breed hebben zijn niet aangesloten bij een sociale organisatie en de stap zetten naar zo’n organisatie is soms te groot. Bij Rap op Stap hoef je geen lid te zijn en je hoeft geen afspraak te maken. Je stapt gewoon naar binnen en de professionele of vrijwillige medewerkers helpen iedereen met een klein budget aan een leuke uitstap.
We zorgen voor voldoende open ruimte en ingerichte pleinen om te kunnen ontspannen en samen te komen. De PVDA wil geen plekje laten verloren gaan. Zo kunnen straten speciaal worden ingericht met ‘spelaanleiding’. Er moeten ook meer goed uitgeruste speeltuinen en speelruimtes komen naar het voorbeeld van park Begijneveldekens of de Beweegtuin. Zo zorgen we voor een breed, laagdrempelig vrijetijdsaanbod in heel de stad: gratis en zonder inschrijvingen.
Het centrum van Turnhout trekt overdag veel bezoekers die een namiddag gezellig komen shoppen of een terrasje komen doen. In de late tot vroege uurtjes zijn dan weer veel mensen op terugweg van een avondje uit. Een bruisende stad voorziet in alle noden van de bevolking, ook in de hoogste nood. We voorzien dus meer openbare toiletten die toegankelijk zijn voor iedereen, ook voor rolstoelgebruikers. De stad staat in voor het onderhoud en de hygiëne van deze toiletten.