Propere stad
We willen allemaal een propere stad. Een stad met minder afval en zonder zwerfvuil en sluikstort. Dat kunnen we maar realiseren met een sociaal afvalbeleid. We maken van afvalophaling opnieuw een echte dienstverlening: met een wekelijkse ophaling van al het huisvuil en met minder kosten voor de belastingbetalers.
Visie & achtergrondinformatie
Het afvalbeleid in Turnhout is sociaal onrechtvaardig. Ten eerste is er de vaste kost. Zelfs als je geen afval buiten zet, betaal je nog 36 euro per jaar voor de grijze bak. Hoe minder afval je buiten zet, hoe meer de vaste kosten doorwegen. De vaste kosten houden bovendien geen rekening met inkomensverschillen.
Ten tweede wordt onder het mom van ‘de vervuiler betaalt’ de rekening doorgeschoven naar de gewone Turnhoutenaar. De echte vervuilers van de verpakkingsindustrie blijven volledig buiten schot.
Ten derde is het voor mensen met een tuin soms wel mogelijk om afval te composteren of aan de kippen te geven, maar voor mensen op een appartementje is dat helemaal niet mogelijk. Zij betalen altijd de volle pot.
Wat wij willen
Eén. Een betaalbare afvalophaling
- We schaffen de vaste kosten voor de grijze en de groene bak af. Groenafval laten we gratis aan huis ophalen.
- We zorgen voor een wekelijkse afvalophaling aan huis van alle soorten huisvuil.
- We maken het containerpark gratis. Mensen die hun afval sorteren en wegbrengen naar het containerpark worden daarvoor beloond.
- We zorgen voor een gratis ophaling van grof huisvuil om de twee maanden. We verlagen het prijskaartje voor bijkomende aanvragen.
- We rekenen de correcte prijs aan voor ons afval bij de afvalverwerkende bedrijven.
Meer achtergrondinformatie
Wij willen die logica volledig omdraaien en van afvalophaling een echte dienstverlening maken. We schaffen de vaste kosten voor de grijze en de groene bak af. Groenafval is perfect composteerbaar en moet dan ook gratis worden opgehaald. Dezelfde logica wordt nu al gevolgd voor papier en pmd.
We zorgen voor een wekelijkse afvalophaling aan huis van alle soorten huisvuil. Op een vaste dag in de week worden restafval, groenafval, papier, pmd en glas opgehaald. Zo verminderen we de stankoverlast voor mensen die hun bakken niet in een tuin of op een terras kwijt kunnen.
We maken het containerpark gratis. Mensen die hun afval sorteren en wegbrengen naar het containerpark worden daarvoor beloond. We voorzien voldoende geschoold personeel in het containerpark. Zo verminderen we de restfractie en vermijden we dat bruikbare zaken als afval verbrand worden.
Vandaag wordt grof huisvuil enkel opgehaald op afspraak en betaal je maar liefst 100 euro. Geen wonder dat het sluikstorten in Turnhout de afgelopen jaren sterk is toegenomen. Het moet radicaal anders. We zorgen voor een gratis ophaling van grof huisvuil om de twee maanden. Wil je op een ander moment je grof huisvuil buiten zetten, dan kan dat nog steeds op afspraak. We vereenvoudigen de procedure en verlagen het prijskaartje voor bijkomende aanvragen.
Het is perfect mogelijk om van afvalophaling een echte dienstverlening te maken als je de correcte prijs doorrekent aan de afvalverwerkende bedrijven. Vandaag wordt er veel winst gemaakt op afval. Afval is een grondstof. Wij leveren mooi gesorteerd en goedkoop afval aan de afvalverwerkende industrie. De stad en de afvalintercommunale IOK maken het duur voor de burgers en goedkoop voor de afvalverwerkende bedrijven. Dat is een perverse logica!
Met de winsten van de afvalverwerkende bedrijven kunnen we een groot deel van de dienstverlening voor de mensen betalen. De overige kosten worden gedekt door de gewone gemeentebelastingen en niet door een asociale vlaktaks zoals Diftar.
Twee. Af van het afval
- We gaan de strijd aan met zwerfvuil. We voeren bewustmakingscampagnes rond het correct sorteren van afval en we plaatsen extra openbare vuilnisbakken in alle straten en wijken.
- We dringen aan bij de Vlaamse overheid om werk te maken van statiegeld op blikjes en plastic flessen.
- We ondersteunen repair cafés, ruil- en geefmarkten en tweedehandswinkels.
- We vervangen het wagenpark van het IOK naar milieuvriendelijke vuilniswagens op waterstof of elektriciteit.
Meer achtergrondinformatie
Betaalbare en regelmatige afvalophaling aan huis en gratis toegang tot het containerpark zijn de beste garantie voor minder sluikstorten. Daarnaast zijn er extra maatregelen nodig om zwerfvuil te verminderen en om afval te beperken.
We plaatsen extra openbare vuilnisbakken in alle straten en wijken. We zetten extra bewustmakingscampagnes op over het correct sorteren van afval en om sluikstort en zwerfvuil te voorkomen. Door statiegeld in te voeren op blikjes en plastic flessen kan de hoeveelheid zwerfvuil drastisch verminderd worden. We dringen ook aan op een veralgemening van statiegeld voor alle glazen flessen.
In een circulaire economie bestaat er geen afval. Afval wordt er als grondstof gebruikt om nieuwe producten te maken. Zo verkleinen we de afvalberg en de impact op het klimaat. We ondersteunen initiatieven als ruil- en weggeefmarkten, repair cafés en tweedehands winkels waar afgedankte spullen een tweede leven krijgen.
Wat onbruikbaar is, moet zo goed mogelijk gerecycleerd worden. Het grootste deel van ons afval komt uit de bouw en sloop van gebouwen. Hier is nog veel vooruitgang mogelijk, zoals ordeelkundig slopen en gerecupereerde materialen opslaan in de stock van een Stedelijke Bouwbank. Langs die weg maken we de productie van veel nieuw materiaal onnodig en kunnen gebruikte dakpannen en bakstenen hergebruikt worden.
Door te investeren in circulaire productie, herstel en hergebruik van producten en recyclage verminderen we de hoeveelheid restafval jaar na jaar. Met een combinatie van stedelijke, Vlaamse en federale maatregelen is het mogelijk om tegen 2050 naar een volledig afvalvrije economie te gaan. We willen dat Turnhout hierin een voortrekkersrol opneemt.
We vervangen de vervuilende vuilniswagens door op elektriciteit of waterstof aangedreven modellen. We doen hiervoor een openbare aanbesteding bij verschillende bedrijven. In andere Belgische steden rijden er vandaag al vuilniswagens op elektriciteit rond. Het volledige wagenpark van het IOK omvormen naar milieuvriendelijke wagens kan heel wat jobs creëren.