Mondiale stad
Turnhout is een centrumstad met een blik op de wereld. In een stad als de onze, waar mensen uit de hele wereld samenwonen, zijn ontwikkelingssamenwerking en internationale solidariteit belangrijk. Ze dragen bij tot een open en solidaire samenleving. Wij vinden dat het stadsbestuur moet blijven inzetten op ontwikkelingssamenwerking. Turnhoutse organisaties die actief zijn rond internationale solidariteit verdienen meer steun. Wij zien Turnhout als een mondiale stad die inzet op een actief lokaal vredesbeleid. Een stad die geen relaties onderhoudt met apartheidsregimes en het internationaal recht hoog in haar vaandel draagt. Een stad waar solidaire burgers elkaar vinden in de talrijke verenigingen voor internationale solidariteit.
Visie & achtergrondinformatie
Wat wij willen
Eén. Turnhout, solidair met de wereld
- We behouden de ontwikkelingssamenwerking van de stad met landen uit het zuiden en breiden die uit naar landen waarvan veel mensen in Turnhout wonen.
- We steunen organisaties die werken rond internationale solidariteit en die de Turnhoutenaren sensibiliseren en organiseren rond Noord-Zuidthema’s.
- We bouwen Turnhout verder uit als FairTradeGemeente, met een duurzaam aankoopbeleid en bewustmakingscampagnes.
- We investeren jaarlijks minimum 0,7 procent van de stadsbegroting in ontwikkelingssamenwerking, voor solidariteit tussen Noord en Zuid.
- We staan erop dat het stadsbestuur een ethisch financieel beleid voert met zorg voor duurzame ontwikkeling en mensenrechten.
Meer achtergrondinformatie
Turnhout ondertekende de engagementsverklaring ‘Global Goals, Local Focus’ in het kader van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Om dat engagement ernstig op te nemen zijn investeringen nodig. Wij willen een blijvend financieel engagement van minimum 0,7 procent van de stadsbegroting als symbolisch cijfer. Zo geeft Turnhout het signaal aan de federale overheid dat het de internationale verbintenis moet opnemen om 0,7 procent van het nationaal inkomen te besteden aan ontwikkelingssamenwerking. We breiden de Zuidwerking uit naar landen waarvan veel mensen in Turnhout wonen, zoals Marokko en Ghana.
Om het draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking te versterken vinden wij het belangrijk dat de focus niet alleen ligt op Zuidprojecten, maar dat we ook blijven investeren in een sterke Noordwerking. Een Noordwerking die opvoedt en sensibiliseert over mondiale thema’s.
Turnhout is een FairTradeGemeente en dat is goed. De stad moet volop gaan voor een duurzaam aankoopbeleid en daarvoor in de aankoopdienst een beroep doen op experts. Bij de aankoop van bouwmaterialen, werkkledij, meubilair, rollend materieel en andere goederen kan een duurzaamheidstoets worden afgenomen. We willen verdere stappen vooruit zetten in het fairtrade aankoopbeleid en fairtrade promoten. Aan dat aankoopbeleid kan de stad een campagne koppelen die mensen bewust maakt van de ongelijke handelsverhoudingen.
Wij willen dat de stad het voortouw neemt op het vlak van het ontwikkelen en naleven van een ethisch financieel beleid. Het Publipart-schandaal in Gent heeft veel burgers gechoqueerd. Hoe kan het nu dat intercommunales geld beleggen in bedrijven die chemische wapens produceren en mensenrechten schenden? We waken erover dat Turnhout niet in zee gaat met dergelijke misdadigers.
Twee. Turnhout, stad voor de vrede
- We steunen een actieve vredespolitiek. Zo werken we niet samen met Israëlische bedrijven die de bezetting van Palestina steunen.
- We nemen een voortrekkersrol op in de strijd tegen uitbuiting en onderdrukking.
Meer achtergrondinformatie
Als stad met blik op de wereld voeren we een lokaal vredesbeleid. We maken de inwoners warm voor vredesthema’s. In samenwerking met het middenveld zorgen we voor een educatief aanbod met lessenreeksen, educatief materiaal, info-avonden, tentoonstellingen…
Een actief vredesbeleid steunt op duidelijke principes. Een goed voorbeeld hiervan is de motie tegen de oorlog in Oekraïne die in de gemeenteraad unaniem werd goedgekeurd. Die stemming kwam er dankzij het initiatief van de PVDA. Wij blijven, samen met de vakbonden en de brede vredesbeweging, pleiten voor vrede en tegen een verder militair opbod.
Ook in de oorlog in Palestina durven we kant kiezen. Voor de PVDA moet ook onze stad kant kiezen, namelijk de kant van het onmiddellijk staak-het-vuren, de kant van de vrede. Die oproep wordt breed ondersteund, dat blijkt duidelijk uit de verschillende grote solidariteitsacties die de afgelopen jaren plaatsvonden in onze stad, en waar ook wij mee onze schouders onder zetten.
Zolang Israël de rechten van de Palestijnen en het internationaal recht schendt, moeten alle economische samenwerkingen met dat land opgeschort worden. We waken erover dat Turnhout niet samenwerkt met Israëlische bedrijven die de bezetting van Palestina steunen.
Door terug te blikken op en na te denken over het verleden weet je beter waar je als maatschappij naartoe wil. Daarom doorbreken we het taboe over ons koloniaal verleden en gaan we het debat hierover aan in onze stad. Samen kan er beslist worden nieuwe standbeelden toe te voegen of straatnamen te vervangen. We willen in onze stad graag verwijzingen zien naar figuren die een sleutelrol hebben gespeeld in de dekolonisatie en in de strijd tegen apartheid zoals Patrice Lumumba, Nelson Mandela of Kwame Nkrumah.