Diverse stad
Turnhout is een centrumstad, gericht op de wereld. De diversiteit van vandaag zorgt voor sterke troeven, als we erin slagen iedereen gelijke rechten en kansen te bieden. Dat is vandaag niet het geval. Het risico op armoede, werkloosheid, laaggeschooldheid of slechte huisvesting is vandaag veel groter als je een ander kleurtje hebt of als je naam een andere afkomst laat vermoeden. Ook mensen met een beperking en LGBTI+ personen ondervinden regelmatig discriminatie. Met de PVDA willen we de concurrentie tussen mensen uitschakelen. Dat doen we door voor genoeg sociale voorzieningen te zorgen. En door racisme en discriminatie uit te schakelen.
Visie & achtergrondinformatie
Een halve eeuw geleden kwamen de eerste Marokkaanse arbeidsmigranten aan in Turnhout. Ons land zocht goedkope werkkrachten die de Italianen in de mijnen zouden vervangen. Migratie in Turnhout is relatief jong, in vergelijking met de grotere steden in ons land. Begin jaren tachtig had amper één op 26 inwoners een andere nationaliteit dan de Belgische. Zo’n vier vijfde van die groep waren Nederlanders.
Vandaag hebben meer dan één op vier Turnhoutenaren een migratieachtergrond. Iets minder dan de helft van hen zijn ‘nieuwe Belgen’. De andere helft heeft geen Belgische nationaliteit. Nog steeds heeft de grootste groep nieuwkomers een Nederlandse herkomst, gevolgd door mensen met een Roemeense herkomst. Vervolgens worden de grootste gemeenschappen in onze stad gevormd door inwoners met wortels in Marokko, Polen, Ghana, Afghanistan, Irak, Portugal, Syrië en Italië.
Er is een snelle verandering bezig, die hoort bij de groei van Turnhout naar een volwaardige centrumstad. Snelle veranderingen betekenen ook dat iedereen aan elkaar moet wennen. Maar wij geloven dat een groei in diversiteit uiteindelijk de hele stad ten goede kan komen.
Niet enkel mensen met een migratieachtergrond ondervinden discriminatie. Ook mensen met een beperking ondervinden vaak discriminatie op de woon- en arbeidsmarkt, net als LGBTI+ personen (lesbische, gay, biseksuele, transgender en intersekse personen). De mensheid is een diverse soort. We komen voor in verschillende vormen, kleuren en maten. Ook op vlak van liefde, seks en identiteit zijn we niet allemaal hetzelfde. Gelukkig maar! Alle mensen verdienen een volwaardige plaats in onze stad.
Wat betreft de groeiende diversiteit staan we in Turnhout voor een relatief nieuwe uitdaging. Het komt er nu op aan deze met volle ambitie in handen te nemen en iedereen kansen te geven.
Wat wij willen
Eén. Een open stad waar iedereen meetelt
- We maken een plan om de schooluitval van jongeren uit de migratie en jongeren uit financieel zwakke gezinnen drastisch aan te pakken.
- We zorgen ervoor dat er in de stad genoeg sociale voorzieningen zijn, zodat er geen concurrentie wordt georganiseerd tussen mensen die het moeilijk hebben.
- We investeren in culturele ontmoetingsplaatsen in wijken, in het buurtwerk en in buurthuizen.
- Het personeel van de stadsdiensten en van het stedelijk onderwijs wordt een afspiegeling van de diversiteit in de stad door streefcijfers (quota) vast te leggen.
- We betrekken niet-Belgen bij de Turnhoutse politiek.
Meer achtergrondinformatie
De toenemende diversiteit biedt heel wat troeven, als we erin slagen iedereen gelijke rechten en kansen te bieden. Dat begint op school. Terwijl 13 procent van de jongens van Belgische afkomst de school verlaten zonder diploma, loopt dat cijfer op tot 45 procent voor jongens van Noord-Afrikaanse of Turkse afkomst. Bij de meisjes is dat 7 procent tegenover 42 procent. Iedereen met een beetje rechtvaardigheidsgevoel beseft dat dit niet kan. We maken een plan om de schooluitval van jongeren uit de migratie en van jongeren uit financieel zwakke gezinnen grondig aan te pakken.
Taal mag niet misbruikt worden als een middel tot uitsluiting. Meertaligheid moet ook als een troef gezien worden. Maar iedereen die hier woont heeft wel het recht de Nederlandse taal te leren. We zetten extra in op meer taalondersteuning voor kinderen met een migratieachtergrond. Ook voor taallessen in het volwassenenonderwijs moeten meer middelen vrijgemaakt worden. Kennis van het Nederlands is belangrijk maar het mag geen toelatingsvoorwaarde worden om te kunnen genieten van sociale voorzieningen, sociale huisvesting of OCMW-steun.
Er moeten voldoende sociale voorzieningen zijn, denk maar aan huisvesting. Op die manier wordt er geen concurrentie georganiseerd tussen mensen die bijvoorbeeld moeten zoeken naar een sociale woning. Maar net dat gebeurt vandaag wel, met 2600 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning. Het stadsbestuur doet te weinig aan het tekort aan betaalbare woningen. Zo organiseert het de concurrentie en dat voedt racisme en discriminatie.
Het tekort aan werk, dienstverlening en sociale voorzieningen is een van de voornaamste aanleidingen voor spanningen tussen werkende mensen. Om diversiteit te doen slagen, moeten we afstappen van het blinde besparingsbeleid en net meer investeren. Wanneer de rechtse partijen op de diversiteit reageren met een verdelend wij-zij-discours, dat de opdeling in verschillende groepen versterkt, dan is het tijd voor een ommekeer. Dat discours verdeelt de inwoners van onze stad en wijst bevolkingsgroepen met de vinger. Ondertussen worden de problemen die er zijn niet aangepakt.
Als stad zijn we trots op onze diversiteit. We ondersteunen evenementen die de diversiteit in de verf zetten. Om de ontmoeting tussen de culturen, nationaliteiten en etnische groepen te bevorderen, investeren we meer in culturele ontmoetingsplaatsen in wijken, in buurtwerk en in buurthuizen. Buurthuizen zijn bij uitstek plaatsen waar mensen elkaar ontmoeten, zichzelf sterker maken, hun netwerk versterken en dus beter kunnen deelnemen aan de samenleving.
We nemen ook zelf onze verantwoordelijkheid en voeren ambitieuze streefcijfers in voor een diverse samenstelling van het stads- en onderwijspersoneel, ook bij de hoogste salarisschalen. Bij de politiediensten is het gebrek aan diversiteit het grootst. Daar zetten we extra in op rekruteringscampagnes om mensen met een migratieachtergrond aan te trekken. Zo tonen we dat de stad iedereen naar waarde schat.
In een stad waar iedereen meetelt, heeft ook iedereen zijn of haar zeg. We informeren niet-Belgen daarom actief om zich te registreren voor de gemeenteraadsverkiezingen, waar zij kiesrecht hebben. Vandaag zijn er nog veel te weinig mensen daarvan op de hoogte. Ook wie nog niet mag stemmen, willen we zo veel mogelijk betrekken.
Twee. Een stad waar racisme en discriminatie geen kans krijgen
- We stellen een actieplan tegen racisme en discriminatie op, met concrete doelstellingen en een jaarlijkse evaluatie.
- We tolereren geen racisme of discriminatie bij de politie en andere stadsdiensten.
- We versterken de dienst Gelijke Kansen om discriminatie te voorkomen, op te sporen en aan te pakken. We installeren in iedere wijk laagdrempelige meldpunten tegen racisme en discriminatie.
- We voeren proactieve praktijktesten in om discriminatie op te sporen en te bestraffen, in de eerste plaats op de woon- en de arbeidsmarkt.
Meer achtergrondinformatie
Racisme verdeelt mensen en zet ze tegen elkaar op. Racisme maakt het onmogelijk om samen de echte verantwoordelijken van onrecht en ongelijkheid aan te pakken. Wij stellen een jaarlijks actieplan op om racisme en discriminatie te bestrijden. We voorzien in antiracistische vorming van het stedelijk en onderwijzend personeel en in trainingen over hoe omgaan met racisme.
We voeren een beleid van nultolerantie voor racisme en discriminatie door agenten en stadsdiensten, zowel tegenover collega’s als tegenover de bevolking. We nemen maatregelen tegen etnisch profileren en tegen controles op basis van huidskleur of afkomst, die de spanningen tussen jongeren en de politie doen toenemen. Zo wordt meteen duidelijk dat wij als stad racisme geen kans geven, nergens, nooit.
De PVDA komt op voor de rechten van alle mensen, los van hun huidskleur, hun herkomst of hun seksuele geaardheid… Vandaag liggen je kansen als sollicitant lager wanneer je exact hetzelfde profiel hebt en hetzelfde cv meebrengt maar wanneer je naam toevallig Mohamed is en niet Jan. Ook mensen met een beperking krijgen vaak te maken met discriminatie op de woon- en arbeidsmarkt. Als samenleving kunnen we geen enkele vorm van discriminatie aanvaarden. Daarom bouwen we de dienst Gelijke Kansen verder uit, met voltijdse werknemers en met voldoende budget. Discriminatie voorkomen, opsporen en aanpakken, dat wordt de missie van de gelijkheidinspecteurs die voor deze dienst werken.
Het stadsbestuur kondigde deze legislatuur aan dat het praktijktesten wil starten op de woningmarkt om discriminatie aan te pakken. Dat is een belangrijke eerste stap! Maar de praktijktesten die de stad wil organiseren zijn niet bindend. Dat betekent dat er geen gevolgen aan verbonden zijn voor de verhuurder, ook als die bewust en aantoonbaar discrimineert.
Wij willen bindende praktijktesten op de woon- en arbeidsmarkt. Daarmee kan discriminatie zwart op wit worden aangetoond. Bij een eerste vaststelling volgt er een waarschuwing aan de verhuurder of de werkgever. Wanneer er een tweede keer aantoonbaar sprake is van discriminatie, moet de stad sancties opleggen aan de overtreder.
We openen in elke wijk een meldpunt discriminatie. Zo wordt de drempel om een klacht in te dienen zo laag mogelijk. Vandaag durven mensen vaak geen klacht in te dienen. We hebben een veilig meldpunt nodig: voor mensen zonder papieren, voor kwetsbare mensen, voor alle burgers in deze stad. Een meldpunt met garantie op anonimiteit. Het meldpunt moet ook eenvoudig zijn, want een snelle registratie van klachten is cruciaal om discriminatie te bestrijden. De meldpunten werken nauw samen met de dienst Gelijke Kansen, die gepaste sancties oplegt aan wie discrimineert.
Drie. De gemeenschappen actief betrekken
- We verdedigen een actief intercultureel beleid. We organiseren daarbij de dialoog en we betrekken de verschillende gemeenschappen.
- We werven een stadsmedewerker aan als centraal aanspreekpunt voor nieuwkomers.
- We betrekken ook alle ‘bruggenbouwers’ in onze stad.
Meer achtergrondinformatie
We verdedigen een actief intercultureel beleid. Dat wil zeggen dat er overleg mogelijk moet zijn voor verschillende religieuze en geloofsgebonden tradities en feesten in onze stad. De verschillende gemeenschappen worden actief betrokken bij de dialoog. Zo kunnen bijvoorbeeld versieringen uitgehangen worden voor alle feestperiodes, zowel voor de kerstperiode als voor de ramadan. Op die manier gebruiken we de sterkte van diversiteit om op een positieve manier het samenleven te stimuleren. De plaatselijke middenstand profiteert er mee van.
Huisjesmelkers en onbetrouwbare werkgevers zien in vreemdelingen en nieuwkomers een gemakkelijk slachtoffer. De stad moet meer tussenkomen om mensen te beschermen tegen wanpraktijken. Tegelijkertijd moeten nieuwkomers opgevangen worden en wegwijs gemaakt worden in onze stad. We werven een stadsmedewerker aan als centraal aanspreekpunt voor nieuwkomers
We willen dat de stad de verschillende gemeenschappen, maar ook alle ‘bruggenbouwers’ in onze stad betrekt. Talloze Turnhoutenaren zetten zich dagelijks in om het samenleven tussen de gemeenschappen vooruit te helpen. Het zijn experts in diversiteit, zij kennen de gevoeligheden die leven in de stad, en zij willen vooral dat de samenleving als geheel erop vooruitgaat.