Het recht op actievoeren is een grondrecht dat zelfs in tijden van pandemie moet gerespecteerd worden. De federale overheid laat dan ook onder strikte voorwaarden sociale acties toe. Maar in Turnhout beslist de burgemeester op eigen houtje om sociale acties op zijn grondgebied te verbieden, zonder enige motivatie. De PVDA stuurde donderdagochtend een ingebrekestelling en zal indien nodig verdere politieke en juridische stappen nemen om het recht op actievoeren af te dwingen.
“Met een kort mailtje vanuit de administratie moesten wij vernemen dat volgens Turnhouts burgemeester Van Miert “samenscholingen onder geen beding toegelaten zijn op het openbaar domein” en dat we geen toelating zouden krijgen voor onze 1 mei-actie op het Kasteelplein in Turnhout”, vertelt PVDA-gemeenteraadslid Wout Schafraet. Na een poging om telefonisch contact op te nemen met de burgemeester, om te bekijken of er samen een oplossing kon gevonden worden, kreeg Schafraet enkel de reactie: “Je hoeft mij niet te bellen want ik geef geen toestemming op samenscholing op het openbaar domein”.
Nochtans was de aanvraag volledig volgens het boekje gebeurd en binnen het kader van de op dit moment geldende corona-beperkingen. De aanvraag had een groene en dus positieve beoordeling gekregen van het COVID Event Risk Model en er was overleg met de stadsdiensten om het evenement volledig veilig te laten plaatsvinden. Er zouden tijdelijk 50 stippen worden aangebracht op anderhalve meter van elkaar, de deelnemers zouden gedurende de korte actie heel de tijd afstand bewaren en het mondmasker ophouden en de organisatoren voorzagen corona-stewards en een inschrijvingslijst voor eventuele contact tracing indien dat achteraf nodig zou blijken.
Ook Natuurpunt kreeg al te maken met een njet van N-VA-burgemeester Van Miert voor hun corona-veilige actie op 14 maart. Uiteindelijk werd de actie toch gedoogd, zonder officiële goedkeuring. “Het is niet voor niets dat statische betogingen op dit moment worden toegelaten. Dat is omdat het recht op vrije meningsuiting en het recht op actievoeren, ook in tijden van pandemie, moet gerespecteerd worden. Een burgemeester kan dat grondrecht niet zomaar naast zich neerleggen”, reageert Wout Schafraet.
“Er is geen enkel democratisch debat geweest dat verantwoordt om in Turnhout strenger op te treden dan in de rest van het land. Bovendien is Turnhout op geen enkel ander vlak strenger dan wat door het overlegcomité wordt opgelegd. Ook de afgesproken federale versoepelingen worden momenteel in Turnhout doorgevoerd. Enkel voor het recht op actievoeren lijkt de burgemeester strenger op te treden dan wat door het overlegcomité wordt toegelaten. In het federaal parlement doet de N-VA zich voor als de verdediger van onze vrijheden, maar op lokaal niveau beperkt een N-VA-burgemeester de democratische rechten naar eigen goeddunken? Dat is op zijn minst vreemd”.
1 mei is voor de PVDA en voor haar achterban een zeer belangrijke actiedag. 1 mei is een officiële feestdag en hoogdag voor de internationale arbeidersbeweging. Die actiedag kan uiteraard niet zomaar op een ander moment worden hernomen. Het is de werkende klasse die tijdens deze coronacrisis de grootste risico’s moet nemen en tegelijk het land draaiende houdt. In het voorjaar kregen de coronahelden nog applaus, maar nu moeten ze zwijgen en moeten ze tevreden zijn met kruimels. Net om die redenen is het, ook in tijden van crisis, nodig om onze stem te laten horen.
De linkse partij stelt zich de vraag of de burgemeester bij zijn verbod op acties soloslim speelt. “Is deze strengere aanpak doorgesproken in het schepencollege? Het zou toch straf zijn dat alle partijen in het schepencollege achter een verbod op een corona-veilige 1 mei-actie zouden staan. Het lijkt er sterk op dat burgemeester Van Miert hier zijn macht misbruikt”.
Donderdagochtend 22 april stuurde PVDA een ingebrekestelling uit, zodat burgemeester Van Miert zijn fout nog kan inzien en alsnog toelating kan geven voor de actie. “Als burgemeester Van Miert bij zijn verbod blijft, dan zullen wij verdere politieke en juridische stappen nemen, maar we hopen uiteraard dat het zo ver niet hoeft te komen”, besluit Schafraet.