Nieuws - PVDA Turnhout

Projectontwikkelaar en houthakkerscoalitie bijten in het zand.

Geschreven door peter allaerts | 4 november 2019

Een historische overwinning voor de buurtbewoners van het Grimstedebos, voor Natuurpunt Turnhoutse Kempen, voor de klimaatjongeren en voor de sociale oppositie van de PVDA. Nadat de Provinciaal Omgevingsambtenaar (POA) in juli reeds een negatief advies gaf rond het voorliggende bouwproject, volgt nu ook de provinciale deputatie dit negatief advies. Projectontwikkelaar GoPlus krijgt geen vergunning voor de kap en de verkaveling van het Grimstedebos.

De uitspraak is een afstraffing voor de arrogantie van de houthakkerscoalitie (N-VA, Groen, sp.a en CD&V). De buurtbewoners en Natuurpunt probeerden het stadsbestuur meermaals op andere gedachten te brengen. Ook de jongeren van Youth for Climate Turnhout voerden actie voor het behoud van het stadsbos. Maar ze kregen nooit gehoor bij de meerderheidspartijen. De uitgebreide argumentatie van de buurtbewoners tegen de voorliggende bouwplannen werd wel gevolgd door de Provinciaal Omgevingsambtenaar (POA). Maar het deskundig verslag van de POA werd door burgemeester Van Miert in september nog weggezet als “de persoonlijke appreciatie van een ambtenaar”. Het Turnhoutse stadsbestuur liet consequent de belangen van de projectontwikkelaar GoPlus voorgaan op die van haar inwoners en op een leefbare en groene stad. In 2014 gaf de stad zelfs nog een valse belofte aan Natuurpunt dat de grond niet verkaveld zou worden.

Het is niet uitgesloten dat projectontwikkelaar GoPlus nog in hoger beroep gaat tegen de beslissing van de provincie. We kunnen dus best nog even waakzaam blijven. Maar de weigering van de provincie om een vergunning te verlenen voor het project is alleszins een historische overwinning van David tegen Goliath. De betonlobby van GoPlus bijt in het zand. Dankzij de aanhoudende druk van de buurtbewoners, van klimaatjongeren, van Natuurpunt en van de sociale oppositie van de PVDA wordt een uniek stukje waardevol groen, op 500 meter van de Grote Markt, gered voor de volgende generaties.