Als het vandaag gemeenteraadsverkiezingen zouden zijn dan verdubbelt de PVDA haar score, en doet er nog een schepje bij. Met 4,8% van de stemmen haalt de linkse PVDA haar eerste zetel in de gemeenteraad van Turnhout. Dat blijkt uit een peiling naar de kiesintenties van de Turnhoutenaren, in opdracht van Gazet Van Antwerpen. 

Tegenover de laatste gemeenteraadsverkiezingen in 2012 stijgt de PVDA fors, van 2% naar 4,8% van de stemmen. ‘Onze sociale oppositie, onze acties op het terrein en onze andere manier van aan politiek doen worden duidelijk op prijs gesteld’ reageert PVDA-lijsttrekker Wout Schafraet tevreden. ‘Deze peiling moedigt ons aan om verder te doen op de ingeslagen weg. Samen met de mensen dingen in beweging brengen om zo echte verandering af te dwingen’. 

‘De mensen appreciëren ons volgehouden verzet tegen asociale maatregelen, zoals onze strijd tegen de afvaltaks Diftar. Dat verzet heeft zijn eerste vruchten afgeworpen met een daling van de vaste kost en met sociale correcties voor mensen die het moeilijk hebben. Ook onze dossierkennis geldt als een van onze sterke punten. Denk maar aan onze onthulling rond de prijzen van het nieuwe zwembad. Een zwembeurt in Turnhout kost meer dan in alle ons omliggende steden. De PVDA bijt zich vast in concrete dossiers en reageert tegen elke vorm van onrecht. Binnenkort zullen we die rol van sociale waakhond ook in de gemeenteraad zelf kunnen opnemen’ vervolgt Wout Schafraet.

Opvallend in deze peiling is dat partijen met een sociaal en verbindend project voor de stad beloond worden terwijl partijen met een asociaal en verdelend discours worden afgestraft. De PVDA is samen met Groen de enige partij die er echt op vooruit gaat. N-VA en Vlaams-Belang verliezen samen maar liefst 10% van de stemmen. Ook sp.a deelt in de klappen, wellicht een afstraffing van de asociale afvaltaks Diftar, van sp.a-schepen Anaf.

Met de PVDA werken we verder aan het verhaal van Turnhout van onderuit. En dat doen we samen. We zijn begin september gestart met de grootste bevraging uit de geschiedenis van Turnhout. We willen maar liefst 1000 Binken bevragen over wat anders kan en wat beter moet in hun stad. Die campagne loopt nog tot eind december. Er zal dus zeker nog heel wat meer bewegen de komende maanden in Turnhout.