Skip to content

Philips Turnhout: winsthonger aandeelhouders eist 158 ontslagen

Philips Turnhout: winsthonger aandeelhouders eist 158 ontslagen

Philips Lighting wil opnieuw 158 mensen op straat zetten in Turnhout. Het nieuws volgt slechts één jaar na de vorige herstructurering waarbij er in Turnhout al 78 jobs verdwenen. Zit het bedrijf in moeilijkheden? Niets is minder waar! PVDA Turnhout zocht de naakte cijfers achter de ontslagen...

Bij de vorige herstructurering bij lampenfabrikant Philips in Turnhout onthulde de PVDA al dat de multinational in 2016 180 miljoen euro winst maakte. Afgelopen jaar deed de holding daar nog een schepje bovenop met een jaarwinst van 280 miljoen euro! Op die winst werd maar liefst 174 miljoen euro uitgekeerd aan de aandeelhouders. Een stijging van dividenden met 35% tegenover het jaar voordien. Nu al belooft de directie aan haar aandeelhouders dat het dividend volgend jaar opnieuw zal stijgen. Terwijl er jobs blijven verdwijnen in Turnhout nemen de winsten toe en vullen de aandeelhouders hun zakken.

Het gaat goed met Philips… behalve in Turnhout?

De Philips groep maakt grote winsten. Betekent dat dan dat er helemaal geen probleem is met de site in Turnhout? Uiteraard wel. De directie heeft jaren geleden beslist om in Turnhout niet te investeren in de productie van LED-verlichting. Zoals geweten is de markt van gasontladingslampen een dalende markt. Er is een omschakeling in de productie nodig als we de jobs in Turnhout in de toekomst willen behouden. Maar die keuze ligt volledig in handen van de directie. Philips Lighting is zelf actief in de LED-sector en is dus zelf perfect in staat de productie in Turnhout om te schakelen.

Cadeau van de regering: twintig miljoen

De PVDA wijst ook op de verantwoordelijkheid van de regering in heel de kwestie. Het afgelopen jaar betaalde Philips Lighting België minder dan 0,1% belastingen in plaats van het wettelijk tarief van 34%. Een fiscaal cadeau van meer dan 21,6 miljoen euro. Die gigantische belastingvermindering werd doorgevoerd met als argument dat zo extra jobs gecreëerd zouden worden. Maar als dat dan niet gebeurt en als er zelfs jobs verdwijnen, is dat blijkbaar ook geen probleem. Na afdankingen en sluitingen bij Ford Genk, bij ING, bij Caterpillar, blijkt nu opnieuw bij Philips dat er voor multinationals in ons land vooral rechten zijn en geen plichten. Ze krijgen enorme belastingkortingen maar daar staat niet de minste garantie voor één extra job tegenover, integendeel.

Deel deze afbeelding!

 

 

Herbekijk de reactie van Raoul Hedebouw (2017)

Toen PVDA vorig jaar de cijfers achter de ontslagen onthulde, reageerde PVDA-parlementslid Raoul Hedebouw dezelfde dag al in de kamer op het zoveelste sociaal drama. Herbekijk zijn reactie: