Nieuws - PVDA Turnhout

Twee stadsdichters en supervrijwilliger Jeroen Ooms op PVDA-lijst in Turnhout

Geschreven door peter allaerts | 22 augustus 2024

De linkse PVDA heeft als eerste partij in Turnhout haar volledige kandidatenlijst klaar voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Op de lijst staan verschillende arbeiders, leerkrachten en mensen uit de zorgsector. Daarnaast ook enkele bekende Turnhoutse gezichten en kandidaten met een opvallend verhaal.

De linkse PVDA heeft een volle lijst met 35 kandidaten klaar voor de verkiezingen in oktober. De bovenste plaatsen op de lijst maakte PVDA al eerder bekend. Huidig gemeenteraadslid Wout Schafraet (38) trekt de lijst. Cindy Eykens (48), syndicaliste in de sector van de dienstenscheques en vrijwilliger bij armoedevereniging T’ANTwOORD staat op plaats twee. Umut Tecimer (28), bediende in de petrochemie en geëngageerd vrijwilliger en activist staat op de derde plaats.

De rest van de lijst bestaat uit veel arbeiders en bedienden, leerkrachten en mensen uit de zorgsector. Verschillende onder hen hebben een syndicaal engagement, met syndicalisten van zowel ABVV als ACV. 

Op de lijst ook enkele opvallende kandidaten. Zo zijn maar liefst twee ex-stadsdichters kandidaat voor de linke partij. Tom Driesen (40) was Turnhouts stadsdichter in 2015 en 2016. Tom Driesen was ook winnaar van het Nederlandstalig kampioenschap Slam Poetry (Vlaanderen en Nederland) in 2022. Iris Wynants (40) was de opvolger van Tom in 2017 en 2018. Iris was daarmee ook de eerste vrouwelijke stadsdichter van Turnhout. 

Ander bekend gezicht is Jeroen Ooms (53). In de pers werd Jeroen eerder al “Turnhouts grootste vrijwilliger” en zelfs “Turnhouts meest geliefde inwoner" genoemd. “We hebben Jeroen goed leren kennen na de gasontploffing in de Boerenkrijglaan in Turnhout”, vertelt Wout Schafraet. “Jeroen zamelde met De Frakstok toen meubels en spullen in voor de slachtoffers van de gasramp en wij brachten ze met een logistieke ploeg van de PVDA tot bij de slachtoffers. Jeroen is iemand supersociaal, die overal waar hij kan de handen uit de mouwen steekt om mensen te helpen. Hij past enorm goed in onze PVDA-ploeg”. 

Nog een opvallende kandidaat is Palestijns vluchteling Ahmad Azzam (26). Tot zijn 19 jaar woonde hij in een Palestijns vluchtelingenkamp in Libanon. Zeven jaar geleden kwam hij naar België. Gisteren vond er nog een Israëlisch bombardement plaats in de straat van zijn ouders in Libanon. Uiteraard zet Ahmad zich in voor een wereld zonder oorlog en onderdrukking. Maar hij ligt ook wakker van het gebrek aan kinderopvang in Turnhout en meer groen in de stad voor zijn dochtertje van anderhalf jaar. 

👉 Bekijk hier de volledige kandidatenlijst

👉 Bekijk het hier op RTV